Žene imaju dulji i kvalitetniji san od muškaraca

NOVO istraživanje o snu, kvaliteti sna i spavanju objavljeno u zadnjem broju stručnog časopisa American Journal of Epidemiology pokazalo je da postoje značajne razlike u "zakonitostima" spavanja kod muškaraca i žena, kod bijelaca i crnaca te kod osoba s različitim prihodima.

Istraživanje čije je rezultate na internetskim stranicama objavila američka udruga The National Academies, također otkriva da su sudionici istraživanja bili uvjereni da su spavali dulje nego što objektivno jesu.

Prema rezultatima istraživanja, žene općenito imaju kvalitetniji san od muškaraca. Tijekom noći žene prosječno spavaju 6 sati i 42 minute, u odnosu na muškarce koji spavaju 6 sati i 6 minuta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je riječ o crnoj rasi, ustanovljeno je da i žene i muškarci spavaju prosječno gotovo sat vremena manje od bijelaca, žene 5 sati i 54 minute, a muškarci 5 sati i 6 minuta. Također je ustanovljeno da osobe s višim primanjima i one koje su na zahtjevnijim, odnosno odgovornijim radnim mjestima spavaju vremenski kraće, ali im je san kvalitetniji od osoba koje rade manje zahtjevne poslove.

Američki znanstvenici nisu objasnili uzroke ovih razlika, no o rezultatatima mnogih istraživanja o poremećajima sna u stručnim su časopisima objavili niz podataka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara