Žene koje bježe iz Islamske države nose svašta - od pištolja do mlijeka u prahu

Žene koje bježe iz Islamske države nose svašta - od pištolja do mlijeka u prahu
Foto: EPA

DOK pretražuju žene koje bježe iz ruševina kalifata Islamske države na istoku Sirije, borci protudžihaističke koalicije nemalo se iznenade kada u njihovim torbama pronađu pištolje, računala, zlatni nakit ili mlijeko u prahu.

Posljednjih su dana tisuće osoba pobjegle iz posljednjeg uporišta ISIS-a u selu Baghouzu, jer im nije preostalo drugo nego prijeći na teritorij Sirijskih demokratskih snaga (SDF), arapsko-kurdskog saveza protiv džihadista.

Jučer su stotine ljudi prebačene kamionima, a žene u nikabima posivjelima od prašine objašnjavale su da su ponijele samo odjeću i mlijeko.

Jedna 35-godišnja Sirijka iz Alepa, majka troje djece, otvorila je malu torbicu i izvadila gotovo praznu kutiju mlijeka u prahu objašnjavajući da nema ništa.

Muškarci ne prenose ništa

Osamnaestogodišnja borkinja SDF-a detaljno je pretražila žene i njihove torbe i upozorila da ponekad skrivaju oružje ispod nikaba ili među dječjom odjećom.

"Najčešće pronalazimo računala i druge elektroničke naprave. Ali i pištolje, streljivo, noževe i zlato", upozoravaju borci SDF-a. 

"Muškarci ne prenose ništa, te predmete pronalazimo isključivo kod žena", dodaju oni.

Oko 50.000 osoba, većinom članovi obitelji džihadista od prosinca je napustilo uporište ISIS-a, prema podacima Sirijskog opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Među njima je bilo više od 5000 džihadista, koji su se uglavnom predstavljali kao civili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara