Žene nedovoljno znaju o vezi HPV-a i raka cerviksa

VELIK broj žena ne zna da je glavni uzrok raka cerviksa (vrata maternice) virus te da kontracepcijske pilule ne štite od te bolesti, objavili su britanski znanstvenici.

Humani papilomavirus (HPV) povezan je s oko 95 posto cervikalnih karcinoma i jedan je od najčešćih uzročnika spolno prenosivih bolesti.

Manje od trećine od tisuću žena ispitanih u jednoj londonskoj klinici u proteklih 15 mjeseci čulo je za HPV, a manje od polovice znalo je da je taj virus povezan s rakom.

One koje su za to čule, starije su žene koje su imale patološki bris cerviksa. Prosječna dob ispitanica bila je 30 godina.

"U tom razmjerno dobro obrazovanom uzorku, znanje o HPV-u je slabo", navodi Jo Waller sa Sveučilišta u Londonu u izvješću objavljenom u časopisu Sexually Transmitted Infections.

Gotovo sve žene s rakom cerviksa imale su HPV, no istraživanja su pokazala da je mali postotak zaraženih oboljelo od raka.

Taj virus uzrokuje i genitalne bradavice, najprepoznatljiviji simptom HPV infekcije. No, samo trećina ispitanih žena znala je da genitalne bradavice nisu uzrokovale rak cerviksa.

"Potrebna je hitna edukacija javnosti, tako da žene koje sudjeluju u praćenju raka cerviksa budu potpuno informirane o svojim nalazima", zaključuje Waller.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara