Žene prosvjeduju u Washingtonu protiv Trumpove imigracijske politike

Žene prosvjeduju u Washingtonu protiv Trumpove imigracijske politike
Foto: Hina

NEKOLIKO stotina aktivista okupilo se na skupu "masovnog građanskog neposluha" u američkoj prijestolnici u četvrtak, uoči planiranih prosvjeda za vikend diljem zemlje protiv imigracijske politike administracije Donalda Trumpa.

Petstotinjak prosvjednika, među kojima puno žena odjevenih u bijelo, prošlo je u mimohodu Avenijom Pennsylvania prema američkom ministarstvu pravosuđa uzvikujući "Reci glasno, reci jasno, imigranti su ovdje dobrodošli".

Marš žena, pokret koji je pokrenut nakon inauguracije američkog predsjednika 2017., a zatim se proširio po svijetu, pozvao je žene da riskiraju uhićenja na prosvjedu u četvrtak.

"Sramota"

Dok su prolazili pored hotela Trump International, kojim upravlja tvrtka američkog predsjednika, prosvjednici su vikali "Sramota! Sramota! Sramota!".

Dio organizatora je rekao da će riskirati uhićenja ignorirajući naređenja da se raziđu koja bi mogla izdati policija kada prosvjednici dođu do Kongresa.

Prosvjed Marša žena dio je vala akcija protiv Trumpa, čija je administracija zatražila u svibnju progon svih odraslih koji ilegalno uđu u zemlju.

Posljedično je više od 2000 djece koja su ilegalno došla u Sjedinjene Države s roditeljima ili odraslim rođacima odvojeno od njih i zatvoreno u prihvatne centre ili udomiteljske obitelji diljem zemlje.

Veći prosvjedi planiraju se u subotu u Washingtonu i gradovima diljem zemlje pod nazivom #FamiliesBelongTogether.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara