Žene žive dulje jer imaju jače srce

ŽENE žive dulje od muškaraca jer je njihovo srce jače, pokazali su rezultati istraživanja kojeg su proveli britanski znanstvenici.

Istraživačka ekipa sa sveučilišta John Moores otkrila je da srce muškarca gubi do 25 posto svoje snage u dobi od 18 do 70 godine života, dok srce žena ostaje gotovo jednako snažno tijekom istog razdoblja.

Znanstvenici su objasnili da u muškom srcu trećina od milijun stanica, koje se kontrahiraju a zbog kojih srce kuca, umire i ne zamjenjuje se.

"Ono što iznenađuje je činjenica da je gubitak tih stanica kod ženskog srca gotovo nikakav", kazao je profesor Goldspink koji je vodio ekipu znanstvenika. Srce zdrave 70-godišnjakinje može raditi gotovo jednako kao srce 20-godišnjakinje, dodao je.

"Ova dramatična razlika u spolu mogla bi objasniti zašto žene žive dulje od muškaraca", rekao je profesor Goldspink. Muškarci u Velikoj Britaniji žive pet godina kraće od žena.

No, neka druga istraživanja, koja je također predvodio Goldspink, pokazala su da se gubitak snage u muškim srcima može spriječiti ili usporiti redovitom vježbom.

Istraživanje je obuhvatilo 250 zdravih muškaraca i žena u dobi od 18 do 80 godina života.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara