Ženska sekcija SSSH-a protiv uplitanja u ženska prava

Glavni odbor Ženske sekcije Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) danas je oštro osudio "svako miješanje vjerskih zajednica i javnih vlasti u pravo odlučivanja žena o vlastitom potomstvu". L

U priopćenju SSSH ističe se da je neprihvatljivo svako uplitanje u pravo izbora žene, bilo temeljem osobnih ili socijalnih razloga, o odustajanju od donošenja na svijet željenog ili neželjenog djeteta.

Najnovije inicijative iz vjerskih i Vladinih krugova, s ciljem donošenja zakona kojim bi se restriktivno reguliralo pravo na pobačaj, "kulturološki su i socijalni korak unazad za Hrvatsku", kao što je bio slučaj u svim zemljama koje su tijekom povijesti prigrlile nedemokratske i neslobodne metode upravljanja pojedincima, kaže se u priopćenju.

Ženska sekcija SSSH "sa zgražanjem iščitava neshvatljivu dilemu je li dijete dar ili stvar, jer je neprimjerena temeljnim vrijednostima svakog demokratskog društva".

Ta je umjetna dvojba uznemirila širu javnost i nanijela štetu desecima tisuća djece rođene potpomognutom oplodnjom, kao i njihovim roditeljima obiteljima i rodbini.

Takvo je očitovanje crkvenih institucija neprihvatljivo i može se smatrati svojevrsnim poticanjem diskriminacije po osnovi rođenja, kaže se u priopćenju Ženske sekcije SSSH.

(Hina) pp/xiluc ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara