Žestok sukob policije i prosvjednika u Nizozemskoj, građani ne žele migrante u blizini

Žestok sukob policije i prosvjednika u Nizozemskoj, građani ne žele migrante u blizini

Foto: Hina

SUKOBI između policije i prosvjednika izbili su u Heeschu, gradiću na istoku Nizozemske, po završetku okupljanja protiv uređenja centra za prihvat migranata.

Izgred, kakvih je zadnjih tjedana bilo i u drugim gradovima i selima Nizozemske, dogodio se nekoliko sati pošto je zastupnik krajnje desničarske stranke Geert Wilders rekao da imigrante treba držati zatvorene u centrima kako bi se zaštitile žene od agresija kakvima su bile izložene za Silvestrovo u njemačkom gradu Koelnu.

Oko 1000 ljudi okupilo se pred gradskom vijećnicom i prosvjedovalo protiv uređenja prihvatnog centra za 500 izbjeglica za idućih deset godina, a deseci su zgradu gađali jajima i priotehničkim napravama.
Policija je intervenirala, prema agenciji ANP no nisu objavljeni nikakvi podaci o privedenima ili ozlijeđenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prosincu je nizozemska policija pucala u znak upozorenja kako bi rastjerala prosvjednike u Geldermalsenu gdje se planira urediti centar za 1500 migranata.

U Europi suočenoj s najvećom izbjegličkom krizom nakon Drugog svjetskog rata Nizozemska je primila rekordan broj, a 54.000 zahtjeva za azil primila je krajem studenoga.

Izbjegličko pitanje podijelilo je društvo, no Stranka za slobodu (PVV) Geerta Wildersa popularnija je nego ikada prije i vodi u svim anketama.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara