Žestoka rasprava u britanskom parlamentu o Brexitu, traži se odgoda glasanja

Žestoka rasprava u britanskom parlamentu o Brexitu, traži se odgoda glasanja
Foto: Hina/EPA

BIVŠI konzervativni zastupnik u britanskom parlamentu Oliver Letwin rekao je na izvanrednoj sjednici parlamenta da je neodgovorna teza premijera Borisa Johnsona o izboru između samo dva rješenja: sporazuma o Brexitu i Brexita bez sporazuma.

U raspravi na izvanrednoj sjednici parlamenta sazvanoj kako bi zastupnici potvrdili njegov sporazum o Brexitu koji je u četvrtak u posljednji trenutak dogovorio s Bruxellesom, Johnson je pozvao Letwina da povuče svoj amandman kojim traži odgodu današnjeg glasanja.  

Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali da je predloženi amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći provesti Brexit bez sporazuma ako se stvari promijene do 31. listopada.

Prihvaćanje Letwinova amandmana odgodilo bi glasanje o Johnsonovu sporazumu sve dok se ne usvoji zakonski okvir za glasanje o sporazumu. 

"Premijer ima strategiju. On želi reći svim kolebljivcima: 'Ili moj sporazum ili nema sporazuma, glasajte za implementaciju zakona ili ćemo propasti'", rekao je Oliver Letwin na sjednici britanskog parlamenta.   

"Ne možemo biti sigurni da će ta premijerova prijetnja funkcionirati. Ja, usprkos podršci premijerovu sporazumu, ne vjerujem da je odgovorno izložiti naciju riziku tom prijetnjom", zaključio je Letwin. 

Theresa May podržala Johnsonov sporazum

Zastupnik DUP-a, sjevernoirskih unionista, Sammy Wilson sugerirao je u svom izlaganju da će zastupnici njegove stranke podržati Letwinov amandman ili svojim glasanjem utjecati na vladinu politiku prema Sjevernoj Irskoj.

"Mi ne bismo ispunili našu dužnost ako ne bismo iskoristili svaku dostupnu strategiju u pokušaju da dobijemo jamstva, promjene i izmjene koje bi osigurale interese Ujedinjenog Kraljevstva i njegovih sastavnih dijelova", kazao je Wilson. 

Bivša britanska premijerka Theresa May podržala je u parlamentu Johnsonov sporazum te je kazala da osjeća "deja vu".

"Ako želite da ova zemlja krene naprijed, glasajte za sporazum", zaključila je May.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara