Židovska zajednica Hasanbegoviću zabranila da dođe na dodjelu nagrada svojima djedu i baki

Židovska zajednica Hasanbegoviću zabranila da dođe na dodjelu nagrada svojima djedu i baki

Foto: FAH

SABORSKI zastupnik Zlatko Hasanbegović nepoželjna je osoba u židovskoj zajednici u Bosni i Hercegovini zbog svog odnosa prema ustaškom režimu i stoga je opozvan poziv za njegovo sudjelovanje u ceremoniji dodjele posmrtnog priznanja njegovu djedu Sabriji Prohiću, zajedničko je stajalište Židovske općine Sarajevo, veleposlanstva Izraela za BiH i obitelji Prohić, prenose u ponedjeljak lokalni mediji u BiH.

Veleposlanstvo Izraela, Židovska općina u Sarajevu i obitelj Prohić poništavaju poziv dostavljen gospodinu Zlatku Hasanbegoviću za ceremoniju, stoji u izjavi koja je medijima dostavljena iz izraelskog veleposlanstva za BiH sa sjedištem u Tirani, a potpisuje ju veleposlanik Boaz Rodkin.

Kako je pojašnjeno, predstavnik obitelji Prohić koji bi trebao preuzeti priznanje što ga država Izrael dodjeljuje osobama zaslužnim za spašavanje Židova tijekom holokausta, smatrao je obveznim pozvati sve potomke pokojnog Sabrije Prohića, kojemu je dodijeljen počasni naslov, uključujući Zlatka Hasanbegovića.

No učinio je to, kako se ističe, "na žalost ne znajući da je Hasanbegović persona non-grata u Židovskoj općini" zbog nastojanja, kako tvrdi, da "relativizira i veliča ustaški režim odgovoran za klanje i istrjebljenje Židova tijekom Drugog svjetskog rata".

Veleposlanstvo Izraela u BiH uz to je "izrazilo žaljenje" jer  je Hasanbegović "zlorabio poziv na svečanost koja slavi djelo junaštva gospodina Sabrije Prohića u svoje osobne političke svrhe".

Sabriji Prohiću i njegovoj supruzi Safeti Prohić, njihovoj kćeri Esmi Prohić i djedinu bratu Avdi Prohiću odličje "Pravednika među narodima" država Izrael dodijelila je jer su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovsku djevojčicu Nadu Kolman.

Njezina su oca Viktora pogubile ustaše, a kasnije joj je umrla majka pa su skrb o njoj preuzeli najprije Avdo Prohić, a potom i njegov brat Sabrija i supruga Safeta koji su je skrivali u Zagrebu predstavljajući je kao svoju kći.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara