Židovski nacionalisti pale palestinske džamije na Zapadnoj obali, napadaju i izraelsku vojsku

Foto: AFP

ČUDNA situacija ovih se dana odvija na Zapadnoj obali, gdje su ultranacionalistički židovski naseljenici samoinicijativno  krenuli u obračun s Palestincima, ali i pripadnicima izraelske vojske.

Riječ je o stanovnicima Mitzpe Yitzhar enklave na uzvisinama u palestinskom teritoriju. Oni su tamo bespravno izgradili svoje zajednice, nakon čega su pokrenute glasine da ih izraelska vojska ima namjeru ukloniti. To je razbjesnilo nacionaliste koji su u ponedjeljak napali dužnosnike vojne baze na Zapadnoj obali, pri čemu su ozlijedili jednog časnika te napravili veliku materijalnu štetu na zgradama i vozilima vojske.

Nacionalisti misle da je izraelska vlada pretjerano popustljiva prema Palestincima

Ova grupacija židovskih naseljenika već nekoliko godina napada Palestince, ali i izraelsku vojsku, u "znak odmazde zbog izraelske vlade koja je pretjerano popustljiva prema Palestincima". Njihova teza baš i ne "drži vodu", jer se izraelska vojska, unatoč sve češćem divljanju tih nacionalista, rijetko kad odlučuje na uhićenja i podizanje optužnica.

Osim napada na izraelsku vojsku, židovski ultranacionalisti ovih dana su se obrušili na Palestince. Jučer su zapalili pročelje jedne džamije u Jeruzalemu, i napisali grafit "Smrt Arapima" na njenom zidu. Incident je šokirao javnost, ali nije spriječio počinitelje da nastave s istom praskom. Jutros je u Burqi na Zapadnoj obali zapaljena još jedna džamija, te su na njenom zidu ispisane poruke "Rat" i "Mitzpe Yitzhar".

Netanyahu shvati da su nacionalisti prevršili svaku mjeru

Čini se kako je i izraelski premijer Benjamin Netanyahu shvatio da su se ovi izgrednici oteli kontroli, pa je jučer odobrio dodatne mjere za suzbijanje nacionalističkog nasilja.

Među mjerama koje je Netanyahu odobrio su administrativni pritvor za osumnjičenike, suđenje nekim osumnjičenicima na vojnim umjesto civilnim sudovima i protjerivanje sa Zapadne obale naseljenika osumnjičenih da su poticali nasilje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara