Živi zid: Imamo što do sada nismo imali, mjesto u EU parlamentu

Živi zid: Imamo što do sada nismo imali, mjesto u EU parlamentu
Foto: Matija Habljak/PIXSELL, Jurica Galoic/PIXSELL

INDEX je uživo od 19 sati pratio reakcije Živog zida na EU izbore.

Kretanje rezultata i to se događalo u drugim stožerima pročitajte na sljedećim linkovima:

> Kretanje rezultata uživo

> Uživo iz HDZ-a

> Uživo iz SDP-a

> Uživo iz MOST-a

> Uživo iz START-a

> Uživo uz SDSS-a

> Uživo iz Pametnog

> Uživo iz Amsterdamske

> Uživo iz Bandićevog stožera

>UŽIVO iz stožera Suverenista

>UŽIVO iz stožera Neovisni za Hrvatsku

> UŽIVO Rezultati izbora u EU

Živi zid je osvojio jedan mandat u Europskom parlamentu. Oni su jedan mandat imali i prema prvim izlaznim anketama, a na jednom mandatu su se zadržali i kada je prebrojano preko 99 posto glasova. Mijenjao se jedino postotak glasova koje su osvojili i to ne puno. 

No, ono što je zanimljivo je da je Živi zid odlučio da neće imati izborni stožer. Oni su danas poručili kako nastavljaju svoju borbu dalje bez medija te su se svojim pratiteljima obraćali samo putem Facebooka. 

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić u izjavi za Hinu rekao je kako Živi zid nema organiziran doček izbornih rezultata kao ni izborni stožer i da za izbornu noć nisu predvidjeli izjave za medije. Na novinarski upit kada će se moći dobiti izjava za medije, Lukanić je ponovio kako to neće biti u izbornoj noći, a ako se nešto promijeni, da će mediji biti obaviješteni.

Do kraja izborne večeri nisu kontaktirali s medijima.

Tijek događaja:

23:40 Živozidaši su poručili kako od sada dalje nastavljaju svoju borbu bez medija.

23:35 Ivan Pernar se obratio na kraju. "Ono što je bitno je da se mi danas nalazimo usred jednog informacijskog i psihološkog rata u kojem se jednu zločinačku organizaciju predstavlja kao teške poštenjake i nas koji se jedini borimo protiv korumpiranog sustava, a nas s demonizira, sotonizira i medijski cenzurira", rekao je Pernar i dodao kako su mediji protiv njih otkako su počeli s prikupljanjem potpisa za svoj referendum.

"Ono što je sada sigurno je da Živi zid ima nešto što do sada nije imao, a to je mjesto u Europskom parlamentu", rekao je Pernar.

23:33 Tihomir Lukanić se obratio nakon njega i ispričao priču o majici koju nosi, a koja je također poruka o medijima. "Moramo razotkrivati istinu, uvijek istinu, pod svaku cijenu istinu koliko god nas ona košta", rekao je.

23:30 Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić i Tihomir Lukanić su se u kafiću obratili svojim pratiteljima uz salve pljeska. Sinčić je zahvalio svima koji su sudjelovali u kampanji i koji sudjeluju u prikupljanju potpisa za referendum.

"Stožera nema niti nam treba, kampanju nam niste pratili, na konferencije nam niste dolazili pa ne zaslužujete biti s nama", rekao je Sinčić medijima.

"Da nam živi Živi zid, da nam živi Hrvatska", rekao je Sinčić.

23:15 Živozidaši su se obratili svojim pratiteljima putem Facebooka. 

Uživo su se obratili svojim pratiteljima na Facebooku nakon objavljivanja prvih službenih rezultata. Čini se kako su oni i njihovi suradnici rezultate dočekali u jednom zagrebačkom kafiću.

"Jedan, ali vrijedan", začulo se nakon objave rezultata. 

23:02 Prema najnovijim rezultatima, HDZ osvaja 5 mandata, SDP 3 mandata, Ruža Tomašić 1 mandat, Mislav Kolakušić 1 mandat, Živi zid 1 mandat te Amsterdamska koalicija 1 mandat.

23:01 Objavljeni su prvi službeni rezultati EU izbora. Temelje se na 89,69 posto obrađenih glasova. Prema njima Živi zid osvaja jedan mandat.

21:28 Živi zid se nije oglašavao na društvenim mrežama, ali zato skupljaju glasove za referendum.

19:52 Objavljeni su novi rezultati izlaznih anketa, prema njima Živi zid i dalje ima jedan mandat u EU parlamentu. Osvojio je 6,59 posto. 

19:50 Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić u izjavi za Hinu rekao je kako Živi zid nema organiziran doček izbornih rezultata kao ni izborni stožer i da za danas nisu predvidjeli izjave za medije. Na novinarski upit kada će se moći dobiti izjava za medije, Lukanić je ponovio kako to neće biti danas, a ako se nešto promijeni, da će mediji biti obaviješteni.

19:40 Živi zid, podsjetimo, nema izborni stožer. Nastavili su pak sakupljati potpise za svoju referendumsku inicijativu "Uzmite novac strankama". 

19:23 Podsjetimo, u 19 sati objavljeni su rezultati izlaznih anketa. Prema njima, HDZ osvaja 4 mandata, SDP 3, Neovisna lista Mislava Kolakušića jedan mandat, Hrvatski suverenisti jedan, Živi zid jedan, Amsterdamska koalicija jedan i Neovisni za Hrvatsku jedan mandat. Važno je za napomenuti da prema ovim rezultatima Neovisni za Hrvatsku i HSP, koji su osvojili najmanje glasova, moraju čekati Brexit da uđu u Europski parlament.

19:17 Prema objavi Živog zida koja je na Facebooku osvanula oko 18:30 sati, živozidaši su odlučili bojkotirati medije pa nemaju izborni stožer.  

19:15 Prema objavljenim rezultatima izlaznih anketa, Živi zid je osvojio 6,25 posto glasova.

19:05 Televizije su objavile rezultate izlaznih anketa, za koje je važno napomenuti da ne sadržavaju glasove iz dijaspore. Moguća je statistička pogreška od 2 posto plus ili minus.

19:02 Prema izlaznim anketama, Živi zid je dobio jedan mandat u Europskom parlamentu.

19:01 Živi zid je na svojem Facebooku objavio kako neće imati izborni stožer nego će sve svoje reakcije i izjave na rezultate izbora prenositi putem društvenih mreža.

19:00 Završila je izborna šutnja. Donosimo prve izjave.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara