Živi zid nije stranka nego sekta

Živi zid nije stranka nego sekta
Foto/screnshot: Index/N1

ŽIVI zid upregnuo je sve svoje nemale internetske snage u napadu na Željku Godeč, novinarku Jutarnjeg lista. Kolegica je prije nekoliko dana objavila nalaze Državne revizije o poslovanju Živog zida. Financije su im neuredne kao što je i očekivati od organizacije koja je nakon izbora žicala članove da prikupljaju R1 račune da bi mogli opravdati troškove. Na objavu službenih dokumenata revizije, dakle, nikakvo bajanje, Živi zid je reagirao divljački.

Tjeralica za novinarkom

Na Facebooku su objavili tjeralicu za kolegicom Godeč. 

„Žena već godinama sustavno trola protiv Živog zida, piše poluinformacije, poluistine, izvodi zaključke koji nemaju veze s činjenicama, postavlja teze koje su apsolutna laž, ali u formi pitanja, da je se ne može tužiti. Toliko laži koje je danas nadrobila nismo pročitali niti u basnama. Dolazi Sinčićevim susjedima, obilazi kuću, naziva ljude na posao. Naravno, napiše suprotno. Moralni kompas "novinarke" koja plaću dobiva od kralja ovrha, čovjeka koji je popljačkao pola zemlje, izgleda je potonuo", napisali su na Facebooku.

Maštali na koji način bi je silovali

To im nije bilo dosta pa su i nastavili.

"Radi li se o lažima ili neznanju? Dobiva li plaću od prodaje novina ili od otetih nekretnina? Ne možemo biti sigurni. Plaća li kredit viralnim člancima ili Hanža ovrhom? Možemo samo pretpostaviti. Što vi mislite, izvrće li činjenice ili je nepismena? Ili jednostavno zla?“, napisali su nad fotografijom novinarke. U bijesu nisu stigli, ili nisu znali, ispraviti pravopisne pogreške.

Pod objavom su krenule uvrede i prijetnje. Obožavatelji Živog zida su napisali da bi ih se novinari trebali bojati kao smrti, pisali su o sotonama, fantazirali o masonskim zavjerama, maštali na koji način bi silovali novinarku. 

U Sinčića, Palfi i Pernara je zabranjeno sumnjati

Takve ljude okuplja Živi zid. Organizacija je to koja više podsjeća na nekakvu sektu ili, još bolje, kult. Na vrhu je trijumvirat koji čine Ivan Vilibor Sinčić, Vladimira Palfi i Ivan Pernar. U njihove riječi zabranjeno je sumnjati, njihove likove treba obožavati. Čak i kada rade potpuno suprotno od onoga što govore, njihove riječi su dogma. I kad su potpuno besmislene, a često jesu.

Teorije zavjere i biblijski ton

I dok se u HDZ-u, primjerice, vođi ulizuju jer se nadaju od njega nešto dobiti, živozidaši svoje vođe iskreno vole i u njih vjeruju. Ono što vođe govore neupitna je istina, pa čak i kada sljedbenike uvjeravaju da se ne trebaju cijepiti ili da postoji neka zavjera kojom ih se želi pretvoriti u robove elite. Pri tom se ne libe koristiti citatima s opskurnih stranica koje izmišljaju teorije zavjere, a svoje objave često začinjavaju biblijskim tonom. 

Neprijatelji su im hrana

I kada se takvim sijačima lažnih informacija ukaže da lažu nesretnike, one koji su se to usudili proglase širiteljima fake newsa. I neprijateljima. Neprijatelji su osnovna hrana za postojanje Živog zida. Bez njih bi se utopili u vlastitom besmislu. S neprijateljima svoju sljedbu održavaju budnom, u stalnoj napetosti koja ne dozvoljava kritičko razmišljanje. A to je jedan od osnovnih načina na koji kultovi kontroliraju svoje podanike.

I kada pročitaju ovaj tekst, autora će proglasiti slugom elita, plaćenikom, zločincem, lažovom i zlotvorom. Jer što bi drugom mogao biti ako ne vjeruje u "Sveto Trojstvo" – Sinčića, Palfi i Pernara.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije Index.hr portala

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara