Živjela je brzo i umrla mlada: Astronomi otkrili mrtvu divovsku galaksiju

Živjela je brzo i umrla mlada: Astronomi otkrili mrtvu divovsku galaksiju
Image by Gerd Altmann from Pixabay

ULTRAMASIVNA galaksija koja potječe iz ranih dana svemira živjela je brzo i umrla mlada, kažu astronomi u novoj studiji.

Galaksija XMM-2599 postojala je prije 12 milijardi godina, piše CNN. Vrlo brzo je formirala mnoštvo zvijezda, a zatim i umrla, sudeći prema mjerenjima spektrografom opservatorija W. M. Keck, koji se nalazi u blizini vrha uspavanog vulkana Mauna Kea na Havajima.

"Prije nego što je svemir napunio dvije milijarde godina, u XMM-2599 nastalo je više od 300 milijardi sunaca, što ga je činilo ultramasivnom galaksijom", kaže Benjamin Forrest, glavni autor studije.

"Izvanredno je to da je većina zvijezda formirana u velikom naletu, kada je svemir bio star manje od milijardu godina, a zatim je galaksija postala neaktivna u trenutku kada je svemir bio star svega 1,8 milijardi godina."

U galaksiji se više ne formiraju zvijezde

Tijekom svog vrhunca galaksija je uspijevala stvarati više od 1000 zvijezda godišnje, što je nevjerojatno visok broj u usporedbi s, recimo, našom galaksijom, u kojoj se stvori jedna zvijezda godišnje.

"XMM-2599 je možda potomak ranih galaksija koje su formirale velik broj zvijezda, a koje su nedavno otkrili novi infracrveni teleskopi", rekao je Danilo Marchesini, koautor studije.

Međutim, astronomi nisu sigurni kako se razvijala ova divovska galaksija. Kada bi se usporedila s drugim galaksijama te vrste, sve je vrlo neobično, jer bi XMM-2599 i dalje trebala formirati nove zvijezde.

"Međutim, galaksija više ne formira zvijezde, možda zato što je prestala dobivati gorivo ili je njena crna rupa postala aktivna. Naši rezultati zahtijevaju promjene u načinu na koji modeli isključuju stvaranje zvijezda u ranim galaksijama. Uhvatili smo XMM-2599 u neaktivnoj fazi", kaže Gillian Wilson, profesorica fizike i astronomije na Sveučilištu u Kaliforniji.

Astronomi ne znaju koja je budućnost ove galaksije

Galaksija ne može izgubiti masu, ali može jednostavno prestati formirati nove zvijezde i astronomi se pitaju što će se dalje događati.

"Kako vrijeme prolazi, možda će gravitacijski privući obližnje galaksije koje formiraju zvijezde i tako stvoriti svjetleći grad galaksija?" pita se Wilson.

Astronomima je omogućeno dodatno vrijeme u opservatorijima kako bi nastavili s proučavanjem čudne galaksije i, nadamo se, otkrili odgovore na svoja pitanja.

"Možda će tijekom idućih 11,7 milijardi godina kozmičke povijesti galaksija XMM-2599 postati središnji član jedne od najsjajnijih i najmasovnijih grupa galaksija u lokalnom svemiru", rekao je Michael Cooper, koautor studije. "Alternativno, mogla bi nastaviti postojati u izolaciji ili bismo mogli dobiti scenarij koji se nalazi između ove dvije mogućnosti."

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara