Života na Marsu ipak ima?

MIKROORGANIZMI vanzemaljskog porijekla odgovorni su za sloj metana oko planeta Marsa, najnovije je otkriće znanstvenika NASE. Potvrdu toga NASA bi trebala dati tijekom današnje prezentacije u njihovom sjedištu u Washingtonu.

Znanstvenici to otkriće doživljavaju kao uzbudljivi novi dokaz da su mikroorganizmi s Marsa još uvijek aktivni. Ipak, neki znanstvenici misle kako je metan oko Marsa proizveden vulkanskom aktivnošću ali su valjda zaboravili činjenicu kako na Marsu ne postoje aktivni vulkani.

Nadalje, NASA je pronašla metan u istim regijama kao i oblake vodene pare, vitalnog "pića" potrebnog za održavanje života. Stručnjaci smatraju kako metan kao nusprodukt otpuštaju mikroorganizmi zvani metanogeni, koji navodno žive u vodi ispod podzemnog leda.

Metan je rezultat biološkog procesa organizama

John Murray, član Mars Expressa, europskog tima za istraživanje svemira, vjeruje kako se mini Marsovci nalaze u stanju dubokog mirovanja te kako ih se čak može vratiti u život. On je pronašao pregršt dokaza o postojanju velikog smrznutog ocena ispod površine Marsa na njegovom ekvatorijalnom dijelu, gdje su jednostavni oblici života, poput mikroorganizama, mogli nekoć živjeti.

"Metan je produkt bioloških procesa. Da bi se metan našao u atmosferi tog planeta, mora postojati njegov obnovljivi izvor", kazao je za The Sun britanski stručnjak za Mars, Collin Pillinger. "Najočitiji izvor metana su organizmi. Stoga, ako metan nađete u atmosferi, morate posumnjati da ispod toga negdje postoji život", dodao je.

Još 2004. godine, europska sonda u orbiti oko planeta Marsa, Mars Express, snimila je tragove metana u atmosferi tog planeta. NASA bi oko svega tog danas trebala održati konferenciju, koja će se prenositi uživo putem interneta preko NASA TV-a, s početkom u 18 sati.

K.S.
Foto: NASA.gov

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara