ZKM-ova predstava "S druge strane" u Skopju nastavlja međunarodnu turneju

PREDSTAVA Zagrebačkog kazališta mladih "S druge strane" je predstava koja je u nešto više od godinu dana ostvarila najviše međunarodnih gostovanja, pa je zbog toga i prozvana najboljim hrvatskim izvoznim kazališnim proizvodom.

Nova odrednica na mapi gostovanja je Skopje. Ondje će predstava biti izvedena u utorak, 13. studenog, u okviru programa kazališnog festivala Skupi Fest u Teatru narodnosti - Albanska drama. Dan kasnije, u srijedu 14. studenog predstava će biti izvedena u sklopu novoosnovanog Tjedna svjetskog kazališta na pozornici Makedonskog narodnog teatra.

"S druge strane" je predstava koja se bavi životima četvero usamljenih ljudi i njihovim naporom da nam ispričaju svoje priče. U predstavi nastupaju Ksenija Marinković, Krešimir Mikić, Jadranka Đokić i Nikša Butijer. Priče možda nisu ni velike ni posebne, ali njima su najvažnije. Njima su jedino što imaju. I iako svaki život na kraju stane u jednu rečenicu, dobro je znati da se i tu rečenicu može reći na milijun načina.

"S druge strane", najuspješnija hrvatska predstava u protekloj godini, do sada je osvojila devet nagrada; na 46. međunarodnom teatarskom festivalu MESS Sarajevo Nagradu Reihan Demirdžić za najboljeg mladog glumca Krešimiru Mikiću, na 17. Marulićevim danima u Splitu Nagradu Marul za najbolju predstavu u cjelini, posebnu Nagradu ocjenjivačkog suda Marulićevih dana za dramski materijal, Nagrade Marul za glumačka ostvarenja Kseniji Marinković i Nikši Butijeru za uloge u predstavi, Nagradu Slobodne Dalmacije za najbolje glumačko ostvarenje Nikši Butijeru, na 14. međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci Nagradu Veljko Maričić za najbolju žensku ulogu Kseniji Marinković i Nagradu Veljko Maričić za najbolju dramaturgiju Nataši Rajković i Bobi Jelčiću, na 58. Dubrovačkim ljetnim igrama Nagradu Orlando Nikši Butijeru.

Predstava je ostvarila niz međunarodnih uspješnih gostovanja; u Jugoslavenskom dramskom pozorištu u Beogradu, na festivalu Beyond Belonging - Autoput Avrupa u Berlinu, u Slovenskom mladinskom gledališču u Ljubljani, na Kunstenfestivaldesarts u Bruxellesu, na Međunarodnom Festivalu Belluard Bollwerk u Fibourgu u Švicarskoj, na Festivalu međunarodnog alternativnog kazališta u Podgorici u Crnoj Gori i na međunarodnom festivalu Divadelna NITRA u Slovačkoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara