Zmijsko ulje i voodoo: "Velika Britanija bila je uvučena u rat u Iraku"

Zmijsko ulje i voodoo: "Velika Britanija bila je uvučena u rat u Iraku"

BIVŠI zamjenik ravnatelja britanske tajne službe MI6 Nigel Inkster rekao je kako je Velika Britanija bila "uvučena u rat u Iraku" unatoč tome što se znalo da to nije dobra ideja.

Takvi komentari pokazuju kako je unutar britanskog obavještajnog miljea bilo rezervacija oko sudjelovanja u iračkom ratu. MI6 također je okrivljen za obavještajni neuspjeh nakon što je pomogao izdati dosje u kojemu je bivši premijer Tony Blair tvrdio kako je Irak spreman iskoristiti svoja oružja za masovno uništenje u roku od 45 minuta.

"Foreign Office više ne kreira vanjsku politiku"

"Foreign Office (britansko ministarstvo vanjskih poslova, op.) više ne kreira vanjsku politiku. On djeluje kao platforma brojnih vladinih odjela, a nedostatak jasno artikulirane britanske strateške pozicije u svijetu objašnjava kako smo uspjeli biti uvučeni u rat u Iraku, za koji smo uvijek znali da nije dobra ideja", rekao je Inkster pri govoru u Institutu za istraživanje javne politike, jednom od najpoznatijih svjetskih think-tankova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To je prvi put da je Inkster javno izrekao svoje stavove o Iraku, a takvi bi stavovi mogli objasniti zašto je odbio ravnateljsko mjesto, koje je umjesto njega preuzeo Sir John Scarlett, blizak suradnik Tonyja Blaira.

"Zmijsko ulje i voodoo"

Inkster je rekao kako i kako se svijet kreće od situacije u kojoj je glavni policajac SAD prema situaciji u kojoj neće biti nikakvog policajca, a opasnosti sve nestabilnijeg svijeta znače da bi narodi mogli biti skloniji vratiti se "zmijskom ulju i voodoo-u" religijskih i nacionalističkih pokreta.

Inkster je za MI6 radio od 1975. do 2006. godine, a nakon izlaska iz obavještajnog miljea zaposlio se u Međunarodnom institutu za strateške studije.

F.M.
Foto: AFP
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara