Znanstveni skup "promet u gradovima"

U OPATIJI je danas počelo dvodnevno znanstveno savjetovanje "Promet u gradovima", koje deseti puta organizira Hrvatsko znanstveno društvo za promet.

Skup bi, rečeno je, trebao dati znanstvene osnove za rješavanje prometnih problema u naseljenim mjestima koji sve više postaju ograničavajući čimbenik ukupnog prometa i gospodarskog razvoja.

Predsjednik Hrvatskog znanstvenog društva za promet Franko Rotim na konferenciji za novinare rekao je da je prosječni dnevni promet na hrvatskim autocestama 11.500 vozila, dok je na primjer u Slavonskom Brodu taj promet 20 tisuća vozila dnevno, te da zagrebačkom Slavonsko-ljubljanskom avenijom prosječno dnevno prođe 60 tisuća vozila. Dakle, gotovo tri četvrtine ukupnih prometnih problema pogađa naselja kojih je u Hrvatskoj 6759, a istodobno na ulicama, trgovima i pločnicima tih naselja događa se 75 posto prometnih nesreća u Hrvatskoj.

Zato je znanstveni pristup rješavanju prometnih problema u naseljima i gradovima, a osobito prijevoza željeznicom koji se već sada pokazao odličnim rješenjem (dnevni je promet 60 tisuća putnika), vrlo značajan u razvoju ukupnog prometa u nas.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dva dana savjetovanja bit će podneseno stotinjak referata, a danas poslijepodne u Upravnoj zgradi tunela Učka bit će organiziran okrugli stol pod nazivom "Cestovni tuneli: sigurnost i zaštita prometa".

Kako je na jutrošnjoj konferenciji za novinare rečeno, od otvaranja 27. rujna 1981. do sada kroz taj je cestovni objekt prošlo 27 milijuna vozila, a prosječni je dnevni godišnji promet 6350 vozila. U ljetu taj promet dosegne i 9200 vozila dnevno, a tijekom 22 godine, otkad je pušten u promet, nije se dogodio ni jedan incident.

(Hina) mpaj dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara