Znanstvenici dokazali da su Egipćani balzamirali mrtve i prije doba faraona

Znanstvenici dokazali da su Egipćani balzamirali mrtve i prije doba faraona
Ilustracija: EPA

DREVNI Egipćani balzamirali su mrtve i prije doba faraona te na mnogo širem geografskom području nego što se vjerovalo, pokazuje nova studija.

Rezultati opsežnih forenzičnih ispitivanja na prapovijesnoj mumiji, za koju se vjerovalo da je očuvana zakapanjem u vrući pijesak, pokazuju da je postupak balzamiranja postojao 1500 godina ranije nego što se mislilo, navedeno je u studiji objavljenoj u časopisu Journal of Archaeological Science.

Egiptologinja sa Sveučilišta Macquarie Jana Jones rekla je da otkriće obogaćuje "dosadašnje limitirano znanje prapovijesnog razdoblja i ranih postupaka mumificiranja".

"Nakon pregleda mumije, provedene kemijske analize, genetskog istraživanja, radiokarbonskog datiranja i mikroskopske analize lanenih povoja, možemo potvrditi da je tijelo muškarca, u dobi između 20 i 30 godina, mumificirano oko 3600. godine prije Krista'', navodi Jones.

Proces balzamiranja uključivao je kombinaciju biljnog ulja, zagrijane smole crnogoričnog drveta, aromatičnog biljnog ekstrakta i šećera 

Recept za balzamiranje sadržavao je antibakterijska sredstva korištena u sličnim omjerima kao što se to činilo na vrhuncu egipatskog mumificiranja 2500 godina kasnije.

Osim što je proces balzamiranja počeo ranije nego što su stručnjaci mislili, prakticirao se i na većem geografskom području, a dokaz je mumija koja potječe iz južnog Egipta.

Stephen Buckley sa Sveučilišta York u Velikoj Britaniji rekao je da dobiveni nalazi prikazuju "prethodnicu klasične mumifikacije, koja će kasnije postati središnjim stupom drevne egipatske kulture". 

Mumija je u Egipatskom muzeju u Torinu bila smještena od 1901. godine. Nikada nije podvrgnuta dodatnoj konzervaciji, što je omogućilo točnu znanstvenu analizu, navode u izvješću.  

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara