Znanstvenici na tragu lijeku protiv SARS-a

NJEMAČKI znanstvenici pronašli su "slabu točku" virusa atipične upale pluća (SARS) i drže da bi se lijekovi protiv prehlade mogli prilagoditi za borbu protiv te smrtonosne bolesti.

Ističući da zasad nema lijeka za SARS, stručnjaci se nadaju da bi njihovo otkriće moglo biti prvi korak u pronalasku odgovarajuće terapije. Takav lijek mogao bi se proizvesti za nekoliko mjeseci, piše znanstveni časopis "Science".

Od SARS-a je diljem svijeta umrlo 580 ljudi, a zaraženo više od 7.000 od pojave bolesti u južnoj Kini u studenom prošle godine.

Bolest, koju prenose putnici, uzrokuje dosad neviđen oblik koronavirusa.

No, taj virus ima "slabu točnu" - proteazu, koja upravlja umnožavanjem virusa. Ako se virus ne može množiti, nije u stanju uzrokovati bolest.

"Ako uspješno pogodimo tu metu, pogodit ćemo samu Ahilovu petu virusa", rekao je Rolf Hilgenfeld sa Sveučilišta u Luebecku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Znanstvenici su ispitivali virus srodan SARS-u - onaj koji uzrokuje prehladu u ljudi i proljev kod svinja, a čija je proteaza vrlo slična proteazi SARS-a.

Higenfeldov laboratorij razvio je lijek koji blokira proteazu, no pokazao se preotrovnim za ljude. U fazi testiranja je sličan neškodljiv lijek protiv rinovirusa - još jednog uzročnika prehlade. Riječ je o lijeku "Agouron" američke farmaceutske tvrtke "Pfeizer", koji blokira proteazu rinovirusa.

"Smatramo da je lijek protiv rinovirusa dobra početka točka za razvoj lijekova protiv koronavirusa, uključujući i SARS", rekao je Hilgenfeld.

Inhibitori proteaze sastavni su dijelovi koktela lijekova koji kontroliraju virus HIV-a i omogućuju oboljelima, ako ne izlječenje, ono barem normalan život.

Znanstvenici ističu da je proteaza koronavirusa nešto drugačija i čak osjetljivija na lijekove, pa bi se blokiranjem te proteaze potpuno zaustavilo širenje virusa SARS-a.

(Hina) bcav bcav

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara