Znanstvenici: Najmlađa djeca u razredu izložena većem stresu

NAJMLAĐA djeca u razredu izložena su većem stresu od starijih učenika i češće obolijevaju od mentalnih bolesti, objavili su britanski znanstvenici.

Zaključak je to istraživanja više od 10.000 djece u Velikoj Britaniji između pet i 15 godina, kojega su proveli stručnjaci sa pedijatrijskog odjela bolnice Kinga College u Londonu.

"Nije riječ o velikom stresu, kao što je onaj uzrokovan nekom traumom ili nesrećom. Radi se o umjerenom stresu koji, kada mu je izložen velik broj djece, predstavlja ozbiljnu prijetnju po zdravlje", izjavio je voditelji istraživanja Robert Goodman.

U Engleskoj i Walesu najstarija djeca u razredu rođena su u rujnu, a najmlađa u kolovozu, dakle usred ljeta. U Škotskoj, pak, najstariji učenici su rođeni u ožujku, a najmlađi u veljači.

Studijom, obljavljenom u časopisu "British Medical Joural", obuhvaćeni su svi aspekti emotivnog, društvenog života djece, roditelja i učitelja. Utvrđena je veća učestalost mentalnih zdravstvenih problema među najmlađim učenicima u razredu, u odnosu na starije kolege.

"Otkrili smo to kod sve djece u promatranoj dobi. Još su neke studije primjerice pokazale da se najmlađi učenici teže upisuju na fakultete", rekao je Goodman.

Zaključio je da bi prosvjetne vlasti trebale biti fleksibilnije u određivanju s koliko bi godina djecu trebalo upisivati u školu, uključujući i mogućnost da se dopusti još jedna godina bez škole djeci, koja bi u suprotnom bila najmlađa u razredu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara