Znanstvenici napravili umjetan virus covida, vidjeli kako se pokušava sakriti
AKO ŽELIMO razumjeti kako radi neki stroj ili uređaj, dobro bi bilo detaljno se njime pozabaviti - rastaviti ga dijelove, vidjeti kako koji dio funkcionira, konstruirati ga ispočetka.
Taj pristup su zauzeli i znanstvenici te su, kako bi bolje shvatili što pokreće covid-19, kreirali minimalističku verziju tog opasnih mikroba. Otkrili su da protein šiljak (spike, S) funkcionira kao neka vrsta prekidača koji virusu omogućuje da se lakše sakrije od našeg imunološkog sustava.
Stručnjaci iz Njemačke i Ujedinjenog Kraljevstva osmislili su minimalističke verzije virusa SARS-CoV-2 kako bi u laboratorijskim uvjetima sigurno analizirali što točno pokreće njegovu zaraznost, piše Science Alert.
Protein šiljak
Takozvani "sintetski minimalni virioni" su čestice koje se sastoje od modula kreiranih u laboratoriju kako bi znanstvenici dobili što bolji uvid u ključne značajke virusa.
"Ono što je najvažnije jest to da smo te sintetičke virione napravili od nule, odnosno da možemo precizno dizajnirati njihov sastav i strukturu. To nam omogućuje da sustavno, korak po korak, analiziramo različite mehanizme virusa", rekao je biolog Oskar Staufer sa Sveučilišta Oxford.
Znanstvenici su zatim počeli promatrati proteine šiljak, pomoću kojih virus covida ulazi u stanice. Naime, ti proteini imaju svoju dobru i lošu stranu. Funkcioniraju kao ključ koji može otvoriti "bravu", odnosno vezati se za ACE2 receptor i tako ući u stanicu. No, druge strane, oni su dobra meta za antitijela koja ih mogu prepoznati te početi čistiti naše tijelo od virusa.
Cjepiva protiv covida funkcioniraju po tom principu - nude neinficiranom imunološkom sustavu podatke o tom proteinu kako bi ga pripremili za stvarnu zarazu.
Zna se sakriti
Znanstvenici su tijekom analize proteina šiljak ustanovili da je covid-19 tijekom vremena razvio sposobnost izbjegavanja antitijela - odnosno da se naučio skrivati. Promatrali su način na koji specifične imunološke molekule masnih kiselina stupaju u interakciju s proteinom šiljak.
Uočili su da je šiljak prošao strukturnu promjenu kada se za njega uhvatila imunološka molekula. Zbog toga se teže mogao probiti u stanicu, ali se i lakše sakrio antitijelima.
"Ovdje bi se moglo raditi o mehanizmu koji izbjegava jak imunološki odgovor na dulje razdoblje i povećava ukupnu učinkovitost infekcije", rekao je Staufer.
Istraživanje naziva Synthetic virions reveal fatty acid-coupled adaptive immunogenicity of SARS-CoV-2 spike glycoprotein objavljeno je u časopisu Nature Communications.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati