Znanstvenici napravili uređaj koji pretvara Wi-Fi u struju

Znanstvenici napravili uređaj koji pretvara Wi-Fi u struju
Foto: 123rf

VJEROJATNO se svi slažete s time da je ponekad nezgodno puniti mobitele tijekom putovanja ili da jednostavno imate kod kuće previše uređaja i punjača te da bi stvari bile mnogo jednostavnije kada ne bismo bili okruženi s toliko mnogo raznih kablova.

Čini se da je kraj tim problemima na vidiku. Naime, znanstvenici javljaju da su izumili uređaj koji bi mogao ostvariti upravo to – osloboditi nas mnoštva punjača, tako što će sakupljati energiju iz Wi-Fi signala, piše Science Alert

Uređaj neće samo sakupljati energiju već će ju moći pretvoriti u električnu energiju kojom ćemo moći puniti baterije raznih uređaja.

Rektena

Radi se o tzv. rekteni, tj. o ispravljačkoj anteni (rectenna – 'rectifying antenna') koja elektromagnetsku energiju pretvara u istosmjernu električnu struju (DC). Timovi znanstvenika s MIT-a i s Tehničkog sveučilišta u Madridu uspjeli su konstruirati antenu na takav način da elektromagnetske valove, poput Wi-Fi signala, hvata kao valove izmjenične struje (AC). 

Njih šalje u dvodimenzionalan poluvodič koji ih pretvara u istosmjernu struju, pri čemu proizvodi oko 40 mikrovata struje. Ne čini se kao puno, no to je dovoljno da se osvijetli LED žarulja ili pokrenu silicijski čipovi. 

S obzirom na to da je rektena fleksibilna, mogla bi se postaviti na većim ili manjim površinama. Tako bi se, primjerice, mogla rasprostrijeti na velikoj površini poput tapete na zidu ili pak koristiti u malim uređajima kao što su fleksibilni pametni telefoni. Tehnologija bi se mogla koristiti u medicinskim usadcima ili senzorima koji bi se mogli progutati.

Napajanje iz okoliša

"Kao liječnik ne želite koristiti baterije za napajanje usadaka ili senzora jer ako krenu propuštati litij, pacijent može umrijeti", izjavio je inženjer Jesús Grajal s Tehničkog sveučilišta u Madridu.

Moramo spomenuti da se ovdje ne radi o prvom uređaju koji može pretvoriti Wi-Fi signale u električnu energiju. Ideja je tu već neko vrijeme i mnogi se inženjeri bave tim problemom. No ono što je u ovom slučaju inovativno, jest uporaba drugačijeg materijala za ispravljač, dio koji pretvara AC u DC, čime je postignuto značajno poboljšanje u razvoju ove tehnologije.

Debljina od tri atoma

U prethodnim slučajevima ispravljači su bili od silicija ili galijevog arsenida, krutih i skupih materijala. 

U fleksibilnoj rekteni znanstvenici su koristili molibdenov disulfid (MoS2). Debljina mu je samo tri atoma, a kada je izložen određenim kemikalijama, uzrokuje fazni prijelaz između poluvodiča i metalnog materijala.

"Takav dizajn omogućuje stvaranje potpuno fleksibilnog uređaja koji je istovremeno dovoljno brz da hvata većinu signala koje koristi naša elektronika; uključujući Wi-Fi, Bluetooth i mnoge druge", objasnio je inženjer Xu Zhang iz MIT-a. 

S obzirom na to da je ova tehnika financijski pristupačna, mogla bi se koristiti na velikim površinama. Tim znanstvenika sada radi na izgradnji većih sustava i na poboljšanju učinkovitosti svoje rektene.

Rad je objavljen u časopisu Nature.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara