ZNANSTVENICI: NOVE TEHNIKE PRESAĐIVANAJA KOSE DOBRE SU I ZA ŽENE

U ranim danima presađivanja kose žene koje gube kosu nisu smatrane dobrim kandidatima za transplantaciju, ali nove tehnike čine taj postupak dostupnijim i ženama, objavila su dvojica njujorških liječnika.

U transplantiranju kose skine se jedna traka ili dio s pramenom kose s gušćega područja i pomoću donatorske kose nadomjesti se kosa na području gdje slabije raste. Prije više od dvadeset godina, dok je tehnik ajoš bila nova, većini žena nije bila preporučljiva jer su rezultati bili ograničeni.

Starije su metode tražile uklanjanje kose s područja koje ćelavi kako bi se usadio transplantat i tako je "netto dobit" presađenoga tkiva bila manja.

Kod žena važan je još jedan faktor: liječnici oečkuju da će pacijentica biti nezadovoljna rezultatom koji ne može u potpunosti obnoviti gustoću mlade prirodno izrasle kose.

No usavršena nova tehnika kombinirana s realnijim ženskim očekivanjima čini postupak prihvatljivim i za većinu ženakažu doktori Walter P. Unger i Robin H. Unger s medicinskoga fakulteta Mount Sinai.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U članku u časopisu Journal of the American Academy of Dermatology kažu da je presađivanje kose često zaboravljen, a koristan način liječenja ženskoga gubitka kose. Iako bolje kirurške tehnike postoje već desetljećima, većina liječnika za njih ne zna, tvrde autori.

U intervjuu Walter Unger objašnjava da su nekad liječnici morali skinuti okrugli komad tkiva s tjemena, a da bi ga psotavili na željeno mjesto, s toga su mjesta morali ukloniti postojeću kosu, a tim su postupkom stvarani i mnogobrojni mali ožiljci.

Nove tehnike podrazumijevaju uzimanje jedne trake kose pa nakonšivanja ostaje samo jedan tanki ožiljak. Donatorsko se tkivo tada dijeli na sitne komade koji se usađuju u rupice na ciljanom mjesu. Ta metoda kirurgu omogućuje da transplatirane vlasi usadi među postojeće.

"Danas više ne skidamo postojeću kosu", kaže Unger.

Problem kod žena koje ćelave leži u tome što one često ne gube svu kosu na ograničenom dijelu već im se vlasište ravnomjerno prorjeđuje pa nema dobroga mjesta za uzimanje "donatorskoga" tkiva. Nažalost, u takvim slučajevima, transplanacija kose nije pravi izbor.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara