Znanstvenici o odlasku Đikića: "Šteta koju je Plenković nanio Hrvatskoj mjerit će se desetljećima"

Znanstvenici o odlasku Đikića: "Šteta koju je Plenković nanio Hrvatskoj mjerit će se desetljećima"

Foto: FaH/Pixsell/Duško Marušić

NAKON što je premijer Andrej Plenković iz Hrvatske potjerao vrhunskog hrvatskog znanstvenika Ivana Đikića, a sve kako bi zaštitio svog partijskog kolegu i dokazanog plagijatora Pavu Barišića, za komentar smo upitali nekolicinu hrvatskih znanstvenika.

>> "ZBOGOM" Ivan Đikić zbog Andreja Plenkovića napustio Hrvatsku

>> Đikić napustio Hrvatsku zbog Plenkovića, a ovaj mu poručio: "Ovo je slobodna zemlja"

>> Puljak: Danas je jedan od najtužnijih dana u novijoj hrvatskoj povijesti


"To je gubitak za Hrvatsku, ali dobitak za Đikića i svjetsku znanost"

"Odlazak Ivana Đikića iz hrvatske znanosti je gubitak za Hrvatsku, no realno predstavlja dobitak za Đikića i svjetsku znanost. Epizoda s plagijatom i satelitskim rabotama ministra Barišića je istodobno i tragedija i farsa", rekao je za Index dr. sc. Boris Lenhard, redovni profesor i voditelj skupine za računalnu biologiju na prestižnom sveučilištu Imperial College u Londonu.

"Ponašanje premijera Plenkovića u cijelom slučaju je takvo da je jasno da mu nije stalo do europske, suvremene Hrvatske ako je taj cilj u suprotnosti s interesima njegovih plemenskih pajdaša, koliko god putra na glavi imali. A Barišić ima toliko putra na glavi da se Plenkovićeva zaštita može objasniti jedino besramnom demagogijom koja graniči s psihopatskim uvjerenjem u vlastitu nepogrešivost - ili barem u sposobnost uvjeravanja drugih u vlastitu nepogrešivost. Daljnja prisutnost osobe kao što je Ivan Đikić u Hrvatskoj kojom vlada Plenković i u hrvatskoj znanosti kojom vlada Barišić bila bi ništa drugo nego bacanje biserja pred svinje", zaključio je Lenhard.


"Razmjeri katastrofe mjerit će se desetljećima"


"Razmjeri katastrofe koju je Hrvatskom sustavu obrazovanja i znanosti nanio Andrej Plenković svojim izborom ministra i tvrdoglavim branjenjem neobranjivog – sve u višestrukoj povratnoj sprezi s najgorom upravom u povijesti Sveučilišta u Zagrebu – mjerit će se desetljećima. Da postoji neki Geigerov brojač za mjerenje ove vrste štete, on bi pokazivao alarmantnije vrijednosti nego u Fukushimi", rekao je Indexu izvanredni prof. dr. sc. Pavel Gregorić s Odsjeka za filozofiju na Hrvatskim studijima Sveučilišta u Zagrebu.

"Ogroman gubitak za Hrvatsku"


"Ivan Đikić je vrhunski svjetski znanstvenik koji nikad nije zaboravio svoju domovinu. Neprestano dolazi u Hrvatsku, ali ne samo na godišnji odmor ili u posjet obitelji kao mnogi naši prijatelji i sugrađani koji su sreću potražili u inozemstvu. On se uporno vraća donoseći svoja znanja i pokreće nova istraživanja s našim znanstvenicima i studentima upravo ovdje u našoj zemlji. I radi to bez naknade. Da ga nema, mi ga ne bismo mogli izmisliti - jer nam je neobjašnjivo da to itko radi. A eto, on radi. Odnosno radio je do danas", rekao je za Index dr. sc. Saša Ceci, fizičar s Instituta Ruđer Bošković i popularizator znanosti.

"Kao ugledni znanstvenik čija karijera ne ovisi o strukturama moći u našim znanstvenim krugovima smatrao je da ima pravo reći sve što mu smeta u našem sustavu. I to je sloboda koju bismo trebali imati svi mi koji se bavimo znanošću, ne zato što bi nama to odgovaralo, već zato što je to naša odgovornost, dužnost koju imamo prema društvu. Tko će, ako nećemo mi znanstvenici? Odgovornost je to koju Ivan, ali i mnogi od nas jako osjećaju. I on je otvoreno i javno progovarao. Govorio je i o problemima na sveučilištu na kojem je volontirao i o etičkim problemima u znanstvenom radu ministra znanosti. Jedino što mu je trebalo je da ga vodstvo njegovog fakulteta podrži. Ne u tome što je govorio, već u tome da je uopće govorio. A to je nešto što u našoj zemlji nije mogao dobiti. I odlazi. Ogroman je to gubitak za Hrvatsku. Nenadoknadiv. Jako mi je žao zbog toga. Još uvijek se nadam da je to neki njegov pokušaj da nas malo protrese, da nas trgne iz ovog stanja u kojem smatramo da se ništa ne može napraviti, da se ništa ne može promijeniti na bolje. Ali nekako sam skeptičan. Žao mi je ako je to zaista kraj", zaključio je fizičar u razgovoru za Index.

"Đikićev odlazak je tragedija"


"Mislim da je Ivanov odlazak tragedija jer: neki izvrsni projekti neće se realizirati u RH (već drugdje), te jer se šalje vrlo deprimirajuća poruka izvrsnima u Hrvatskoj (lako možete proći slično) ili izvrsnima koji razmišljaju o dolasku u RH (vidite što vas čeka). Maločas sam dobio e-mail poruku od mog bivšeg diplomanta koji je pred dvije godine objavio rad u jednom od najboljih znanstvenih časopisa Science, zbog čega je dobio poziciju u Nizozemskoj, a koji je razmišljao o povratku u RH. Naslov njegove poruke je "Tuga i žalost :( ". Meni se čini da pravi razmjeri štete najbolje opisuju uništavanje naše znanstvene (i druge) budućnosti", rekao je za Index dr. sc. Janoš Terzić, profesor na splitskom Medicinskom fakultetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara