ZNANSTVENICI ODREDILI ODAKLE POTJEČE OETZI, LEDENI ČOVJEK

Oetzi, ledeni čovjek čiji su ostaci pronađeni u Alpama 1991., vjerojatno potječe iz doline rijeke Isarco na sjeveru Italije, izvijestila je međunarodna skupina geologa u časopisu Science. L

Oetzi je, pokazalo je istraživanje, putovao samo dolinama koje su najviše 60 km udaljene od ledenjaka na današnjoj granici Austrije i Italije gdje je i pronađen.

Taj se zaključak temelji na usporedbi izotopa kemijskih elemenata u Oetzijevoj zubnoj caklini i kostima s uzorcima tla i vode u njegovoj okolini.

Geolozi pod vodstvom Wolfganga Muellera s australskog Državnog sveučilišta Canberra uspjeli su otkriti podrijetlo ledenoga čovjeka na temelju razmjera kisikovih izotopa u očnjaku. Otkrivena vrijednost odgovara vrijednosti koju se danas može izmjeriti u osoba koje žive u dolini rijeke Isarco.

Sadržaj različitih kisikovih izotopa pokazuje kakvu je vodu pio ledeni čovjek u dobi između treće i pete godine, kažu stručnjaci. Prema tome, Oetzi je vjerojatno rastao u blizini današnjega mjesta Feldthurns u Bolzanu.

Kiša koja dolazi iz smjera Atlantskog oceana ima drukčiji izotopski sastav od kiše koja dolazi sa Sredozemlja. U blizini mjesta gdje je pronađen ledeni čovjek, granica između vode sjevernih i južnih Alpa poklapa se granicom između Austrije i Italije, prenosi Science.

Ledeni je čovjek, kažu stručnjaci, posjećivao dolinu Adige, 10 do 20 kilometara zapadno od Merana, ali u ljetu se vjerojatno selio u planine gdje bi ostao nekoliko tjedana ili mjeseci na visinama iznad šumskih područja.

(Hina) dgk dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara