Znanstvenici otkrili ključan element u mutaciji HIV-a

AMERIČKI su znanstvenici otkrili važan element koji objašnjava mutaciju HIVa, virusa koji uzrokuje AIDS, kako bi izbjegao imunološku obranu tijela što bi moglo pomoći u proizvodnji cjepiva.

Radovi predstavljeni na godišnjoj konferenciji o retrovirusima koja se održava u Bostonu i objavljeni u posljednjem broju časopisa Nature pokazuju kako HIV mijenja izgled i izbjegava promjene koje mu otvaraju vrata stanica.

Ovo je istraživanje proveo u dječoj bolnici u Bostonu i na medicinskoj školi Harvard Stephen Harris, član istraživačke ekipe medicinskog instituta Howard Hughes.

Znanstvenici su dobili trodimenzionalnu sliku proteina gp120, dijela stanične membrane HIV-a, prije nego što se virus počne mijenjati i prilijepi receptorima CD4 na površinu stanice koju želi zaraziti prodirući u unutrašnjost gdje se može reproducirati.

"Razumjeti kako se protein gp120 modificira u kontaktu s receptorom CD4 omogućuje nam dragocjene informacije o tom procesu i otvara novi put proizvodnji elemenata koji bi mogli spriječiti tu transformaciju poput lijekova i cjepiva", rekao je Harris.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara