Znanstvenici proizveli struju iz grožđa

AMERIČKI znanstvenici uspjeli su dobiti električnu energiju iz grožđa, tehnikom koja rabi metaboličku energiju i ne stvara štetne nusproizvode.

No, "bioenergetska stanica" proizvodi samo 2,4 mikrovata energije, pa je za rad jedne obične žarulje potrebna energija iz nekoliko milijuna grozdova, piše časopis "Nature".

Ipak, ta je količina energije dovoljna za snabdijevanje silikonskog čipa, mikrosenzora ili transmitera, kažu Adam Heller i kolege sa Sveučilišta u Austinu.

"Bioenergetska stanica" može se snabdijevati i energijom iz tjelesnih tekućina, a senzor kraj rane nakon operacije može osjetiti promjene u tjelesnoj temperaturi, koje mogu nagovijestiti upalu i infekciju.

Ukoliko se, pak, minijaturni senzor ugradi u biljke, mogao bi pratiti promjene u okolišu, poput razine svjetla i koncentracije plinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bioenergetska stanica" se sastoji od dviju ugljikovih elektroda tanjih od vlati kose, međusobno udaljenih nekoliko milimetara. Vrlo je lagana i njena proizvodnja stoji smo nekoliko centi.

Istraživači su je zasad testirali samo na jedan dan, tijekom kojega je količina emitirane energije pala za oko 25 posto. Poboljšane stanice mogle bi trajati i do tjedan dana, kažu znanstvenici.

"Bioenergetska stanica" energiju crpi iz metabolizma glukoze i kisika, pa najbolje radi kad oko nje ima glukoze u izobilju, kao što je slučaj s grožđem.

Hellerova se skupina znanstvenika nada da će stanica raditi na kukcima i malim životinjama i poslužiti kao izvor energije za aparate kojima bi se pratilo njihovo kretanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara