Znanstvenici pronašli mineral koji nikada do sada nije viđen u prirodi

Znanstvenici pronašli mineral koji nikada do sada nije viđen u prirodi
Foto: Rodney Start/Museums Victoria

METEORIT Wedderburn pronađen je 1951. godine uz cestu zabačenog australskog grada iz doba zlatne groznice i znanstvenici već desetljećima pokušavaju dešifrirati sve tajne ovog djelića svemirske stijene teškog 210 grama.

U istraživanju koje je objavljeno prije nekoliko mjeseci, a koje je predvodio mineralog Chi Ma s Caltecha, potvrđeno je kako se u ovome meteoritu nalazi takozvani edscottit, rijetki oblik minerala željezovog karbida, što je prva takva pojava te tvari u prirodi.

Prvi put nađen u prirodi

Otkriće edscottita, nazvanog prema stručnjaku za meteorite Edwardu Scottu, važno je za znanstvenu zajednicu jer je to prva prirodna pojava ove posebne atomske formulacije minerala željezovog karbida u prirodi.

Sintetička inačica tog minerala poznata je stručnjacima već desetljećima, a nastaje tijekom taljenja željeza, piše Science Alert.

Nastao u jezgri drevnog planeta

Planetarni znanstvenik Geoffrey Bonning s australskog Nacionalnog sveučilišta smatra kako je ovaj mineral nastao u zagrijanoj jezgri jednog drevnog planeta koji je uništen u davnoj prošlosti. Planet je vjerojatno stradao prilikom katastrofalnog kozmičkog sudara s drugim planetom, mjesecom ili asteroidom te se raspršio u manje dijelove.

Milijune godina kasnije, jedan fragment tog drevnog planeta slučajno je sletio pored Wedderburna, pretpostavlja Bonning.

Istraživanje naziva Edscottite, Fe5C2, a new iron carbide mineral from the Ni-rich Wedderburn IAB iron meteorite objavljeno je časopisu American Mineralogist.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara