Znanstvenici riješili tajnu porijekla megalita u Stonehengeu

Znanstvenici riješili tajnu porijekla megalita u Stonehengeu
Foto: EPA

ZNANSTVENICI su riješili tajnu Stonehengea pronašavši mjesto na kojem je nastala većina megalita koji čine taj popularni spomenik u Wiltshireu u Engleskoj, zahvaljujući uzorku jezgre kamena koji se desetljećima čuvao u SAD-u. 

Geokemijsko istraživanje ukazuje da 50 od 52 golema svijetložuta kamena bloka, poznatih kao sarseni, potječu iz 25 kilometara udaljenog nalazišta West Woods na rubu područja Wiltshire Marlborough Downs, rekli su istraživači u srijedu.

Podignuti oko 2500 prije Krista

Sarseni su u Stonehengeu podignuti oko 2500. godine prije Krista. Najveći je visok 9,1 metar, a najteži ima 30 tona.

"Sarseni čine kultni unutrašnji krug i središnju megalitsku strukturu (dva vertikalna kamena koji podržavaju horizontalni kamen) potkove u Stonehengeu. Golemi su", rekao je geomorfolog sveučilišta Brighton David Nash, koji je vodio istraživanje objavljeno u publikaciji Science Advances.

"Kako su prebačeni na ovu lokaciju, predmet je nagađanja", dodao je Nash. "S obzirom na veličinu kamenja, ili su vučeni ili preneseni na kotačima do Stonehengea. Ne znamo točnu rutu, ali sada barem imamo polazišnu i završnu točku."

Trag manjeg kamenja iz Stonehengea odveo je do Pembrokeshirea u Walesu, 250 kilometara dalje, no nije se uspijevalo identificirati porijeklo sarsena.

Ključne informacije pružio sam kamen

Ključne informacije pružio je uzorak sarsena izdvojen tijekom konzervatorskih radova kasnih pedesetih, kad su se umetali metalni potpornji kako bi se stabilizirali napukli megaliti.

Uzorak jezgre je kao suvenir poklonjen muškarcu po imenu Robert Phillips, koji je radio za tvrtku koja je bila uključena u konzervatorske radove te je bio na lokalitetu tijekom bušenja.

Philips je uzorak uzeo sa sobom kad je emigrirao u SAD 1977. godine, živeći otad u New Yorku, Illinoisu, Kaliforniji i naposljetku Floridi, rekao je Nash. Philips je 2018. odlučio vratiti uzorak u Britaniju radi istraživanja. Umro je ove godine.

Istraživači su analizirali fragmente uzorka kako bi utvrdili geokemijski otisak sarsena iz kojeg je uzorak izdvojen. Otisak se poklapao s kamenom koji se i dalje nalazi u West Woodsu i sa svima osim s dva sarsena iz Stonehengea.

"Nadam se da će zbog onog što smo doznali ljudi razumjeti više o golemom pothvatu izgradnje Stonehengea", istaknuo je Nash.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara