Znanstvenici: "Šesto osjetilo" doista postoji u mozgu

TAKOZVANO "šesto osjetilo" u čovjeka, ono što mu pomaže da predosjeti opasnost, a što znanstvenici već dugo odbacuju kao mit, doista postoji u onome dijelu mozga koji se bavi rješavanjem konflikata, objavljeno je u petak u časopisu Science.

To područje mozga, prednji cingularni korteks (ACC), diže uzbunu zbog opasnosti koje nisu prodrle u svjesni um, kaže Joshua Brown sa sveučilišta u St. Louisu u Missouriju.

ACC je smješten uz vrh frontalnih režnjeva i uz stijenke koje dijele lijevu od desne polutke mozga.

Brown je upotrijebio računalni program koji traži od zdravih mladih osoba da reagiraju na aktivnost na monitoru i magnetskom im je rezonancijom (MRI) mjerio moždanu aktivnost u intervalima od dvije i pol sekunde. Eksperiment je pokazao da je "naš mozak bolji u uočavanju suptilnih signala za opasnost nego što smo mislili", kaže Brown.

"Prije smo uočili aktivnost ACC-a kad su ljudi morali donijeti tešku odluku... ili nakon što bi napravili pogrešku", kaže Brown. Ali sada se vidi da to područje "može naučiti prepoznati kad biste mogli učiniti pogrešku... Ono uči upozoriti nas unaprijed na ponašanje koje bi nas moglo voditi do negativnih posljedica".

ACC je tijesno povezan s nekim teškim mentalnim problemima, među ostalima i shizofrenijom i opsesivno-kompulzivnim poremećajem. Prema Brownovim riječima, čini se da dopamin, neurotransmiter koji ima veze s ovisnošću o drogama i Parkinsonovoj bolesti, "igra i važnu ulogu u učenju ACC-a da prepozna kad treba poznati znak za upozorenje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara