Znanstvenici sve bliže rješenju dugogodišnjeg misterija s površine Sunca

Znanstvenici sve bliže rješenju dugogodišnjeg misterija s površine Sunca
Foto: NASA

ZNANSTVENIKE već godinama okupira jedan misterij koji se zbiva na površini Sunca, odnosno nije im u potpunosti jasno zašto je vanjski dio atmosfere naše zvijezde stotinu puta topliji od njene površine.

Astrofizičari su pretpostavljali da bi ovaj zanimljivi fenomen mogle uzrokovati spikule, odnosno mlazovi solarne plazme koji izbijaju iz unutrašnjosti i zagrijavaju vanjsku atmosferu Sunca, ali ta hipoteza do sada nije bila potvrđena dodatnim promatranjima, piše Science Alert.

"Ovo je prvi put da smo vidjeli kako se formiraju spikule"

U najnovijem istraživanju naslova "Generation of solar spicules and subsequent atmospheric heating", objavljenom u znanstvenom časopisu Science, astrofizičari su uočili kako se magnetska polja na površini Sunca obrću i poravnavaju i da se pritom stvaraju spikule.

Zabilježili su kako se energija magnetskog polja pretvara u kinetičku i toplinsku energiju koja se potom prenosi u spikule. Spikule se zatim probijaju kroz kromosferu i odlaze sve do najudaljenijeg sloja Sunčeve atmosfere - korone.

"Snimke visoke rezolucije solarnog teleskopa Goode jasno pokazuju da se prilikom ponovnog povezivanja suprotnih magnetskih polja u Sunčevoj nižoj atmosferi stvaraju snažni mlazovi plazme", rekla je solarna fizičarka Wenda Cao s Tehnološkog instituta New Jersey.

"Ovo je prvi put da smo vidjeli izravne dokaze o načinu formiranja spikula", dodala je.

Znaju imati temperaturu od oko milijun stupnjeva Celzijevih

Radi se o zaista velikim mlazovima, širokim od 200 do 500 kilometara te ponekad visokim i do tisuću kilometara, koji se i vrlo brzo kreću - oko 100 kilometara u sekundi.

Astrofizičari su također proučavali snimke NASA-inog Opservatorija solarne dinamike kako bi izmjerili koliko se energije prenosi u gornje slojeve Sunčeve atmosfere.

Te su snimke potvrdile da spikule znaju dostići i temperaturu od oko milijun stupnjeva Celzijevih, što bi bilo dovoljno energije za iznimno zagrijavanje korone.

Naravno, ova studija još uvijek nije čvrst dokaz da spikule zagrijavaju koronu. Za nešto takvo će biti potrebna daljnja istraživanja i opažanja. No definitivno je predstavila dokaze koji idu u prilog toj hipotezi i pripomogla razumijevanju nastajanja spikula i njihovih ciklusa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara