Znanstvenici upravo otkrili da je naša galaksija zapravo zakrivljena

Znanstvenici upravo otkrili da je naša galaksija zapravo zakrivljena
Galaksija ESO 510-G13 Foto: NASA

NAŠA galaksija, Mliječna staza, izgleda sasvim normalno kada se gleda iz daljine, no najnovija 3D karta otkrila nam je jednu zanimljivu informaciju – Mliječna staza je iskrivljena, a iskrivile su je njezine zvijezde, piše CNN.

Mliječna staza je spiralna galaksija u kojoj su zvijezde i oblaci plina smješteni i u njenim dvama spiralnim krakovima.

Naša ogromna susjedna galaksija Andromeda također je spiralna galaksija, a spirale su obično vrlo ravne i lako vidljive kroz teleskop.

Nova 3D karta naše galaksije

Znanstvenici su u najnovijem istraživanju mapirali 1.339 velikih, pulsirajućih zvijezda i sastavili 3D kartu Mliječne staze. Pritom su otkrili kako se naš galaktički disk sve više iskrivljuje pri svojim krajevima, tj. da se to više izvrće, što su zvijezde udaljenije od središta.

To nije neuobičajeno, isti uzorak progresivnog iskrivljenja spirala znanstvenici su vidjeli kod desetak drugih galaksija.

Pri kreiranju 3D karte, znanstvenici su ucrtavali Cefeide, zvijezde koje se koriste za procjenu udaljenosti. Radi se o mladim zvijezdama čija je masa između četiri i dvadeset puta veća od mase našeg Sunca i koje su 100.000 puta sjajnije od njega. S obzirom na njihovu masu i sjaj, one vjerojatno brzo sagorijevaju svoje gorivo i umiru već nakon nekoliko milijuna godina, što je zapravo kratak životni vijek za neku zvijezdu.

Iz galaksije gledamo nju samu

S obzirom na to da se nalazimo unutar naše galaksije, teže nam je promatrati ju u cijelosti, pogotovo zato što mnoštvo prašine i svjetlost drugih zvijezda još dodatno otežavaju promatranje putem teleskopa. Odrediti kako izgleda središte naše galaksije dok ju promatramo iz nje same, slično je pokušaju pronalaženja središta šume dok u njoj upravo stojimo.

"Izuzetno je teško odrediti koliko je naše Sunce udaljeno od drugih dijelova vanjskog diska Mliječne staze ako nemamo jasnu predodžbu o tome kako taj disk zapravo izgleda", rekao je voditelj istraživanja, astrofizičar Xiaodian Chen iz Kineske akademije znanosti u Pekingu.

S velike udaljenosti Mliječna staza izgleda kao tanak rotirajući disk pun zvijezda koji napravi krug oko svog središta jednom u svakih nekoliko stotina milijuna godina.

No ako se približite, uočit ćete iskrivljenja na krakovima galaksije. Naime, na najudaljenijim dijelovima Mliječne staze gravitacijsko ljepilo središta sve slabije djeluje. Zbog toga su oblaci vodika na vanjskom dijelu diska slobodniji te izgleda kao da se vanjski dio savija u obliku slova S.

Progresivno iskrivljena galaksija

"Otkrili smo kako je Mliječna staza u svojim vanjskim područjima iskrivljena u progresivno uvijenom spiralnom uzorku“, rekao je astronom Richard de Grijs sa sveučilišta Macquarie University.

Snažna rotacijska sila unutrašnjeg dijela uzrokuje iskrivljenje vanjskog dijela diska, zaključili su istraživači.

"Ovo istraživanje pružilo nam je ažuriranu mapu pomoću koje možemo proučavati gibanja zvijezda unutar naše galaksije, ali i povijest nastanka diska Mliječne staze", izjavio je astrofizičar Licai Deng, koautor studije.

Istraživanje je objavljeno u uglednom znanstvenom časopisu Nature Astronomy.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara