Znanstvenik s Instituta za fiziku: "Sveučilište je odavno mrtvo, zar niste znali?"

Znanstvenik s Instituta za fiziku: "Sveučilište je odavno mrtvo, zar niste znali?"

Foto, Screenshot: Facebook

ZNANSTVENI savjetnik na Institutu za fiziku u Zagrebu, Antonio Šiber, na svojem je Facebook profilu napisao kako je Sveučilište u Zagrebu odavno mrtvo. Znanstvenik koji je na tom istom Sveučilištu diplomirao i doktorirao, napisao je kako je Sveučilište u Zagrebu bilo mrtvo i prije novog izbora rektora Borasa.
 
Kako piše, Sveučilište je degradirano još od 90.tih godina, a Boras je samo "prirodna posljedica svega što se događalo". Šiberov status prenosimo u cijelosti.
 
"SVEUČILIŠTE JE ODAVNO MRTVO, ZAR NISTE ZNALI?
Nije na Sveučilištu jučer smrknulo. Sveučilišna i akademska zajednica je odavno degradirana i degradirala se sve više iz godine u godinu, barem od 1991. kad sam ja došao na studij i kad sam počeo sve to pratiti. Boras je prirodna posljedica svega što se događalo, angažmana ljudi sa sveučilišta u visokoj politici, u stranačkim predsjedništvima, u tajnim službama, kao savjetnika predsjednika, ministara ... i prelijevanja tog utjecaja na sveučilišne i znanstvene institucije. Taj se "utjecaj" često manifestirao i kao vrlo konkretan novac, o čemu sam već pisao.
Toliko se toga tu spetljalo, da se nijedan natječaj u znanosti ne može zaključiti na transparentan način, a tome svesrdno "pomažu" ne samo "Boras i njegovi", nego i oni koji glume "alternativu". To je možda još i gore. Mnogi od onih koji se predstavljaju kao alternativa, nisu ništa etičniji od onih protiv kojih ustaju. Ovdje ne govorim o Damiru Bakiću jer njega ne poznajem dovoljno i mogu se samo iskreno nadati da je dobar tip. Govorim o mnogima koji su ga zdušno podržavali u medijima, a predstavljaju drugi umreženi sveučilišno-znanstveni klan o kojem sam već pisao.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Situacija na Sveučilištu i u znanosti vrlo je slična situaciji u politici. Izbor je skoro nikakav, a u svakom slučaju tragičan za one koji bi htjeli istraživati i podučavati.
Karte su odavno podijeljene, zone utjecaja fiksirane, a oni sad reže jedni na druge. Čak je i režanje poza. Njima zapravo i odgovara ta situacija pa se znaju međusobno i dogovoriti u obostranom interesu kad bude kakva zgodna prilika. I o tome sam već pisao.
Nasljedstvo je imenovano i posvećeno, mjesta u Akademiji rezervirana, samo treba očuvati svoje feude i zagrabiti još šta kad bude prilika. Na račun znanosti i sveučilišta u Hrvata, naravno.
Sveučilište je odavno mrtvo, zar niste znali?".
 

 

 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara