Znate li da je ženski mozak u prosjeku mlađi od muškog?

Znate li da je ženski mozak u prosjeku mlađi od muškog?
Foto: 123rf

PREMA najnovijem istraživanju, ženski je mozak u prosjeku mlađi od muškog, javlja CNN.

Ti rezultati bi mogli značiti da spol utječe na starenje našeg mozga, što bi pak moglo imati utjecaj na našu sklonost, ili nesklonost, razvoju neurodegenerativnih bolesti kao što je Alzheimerova bolest, piše u najnovijem istraživanju objavljenom u ponedjeljak u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States.

Već su prije postojale hipoteze da bi žene u prosjeku mogle imati mlađe mozgove od muškaraca, ali je to do sada bilo poprilično teško empirijski potvrditi. Naime, znanstvenici su analizirali i uspoređivali mozgove nakon smrti pacijenata te su nalazi često bili kontradiktorni.

Pratili PET skeniranja

No, prilikom ove najnovije studije, istraživači su analizirali pozitronske emisijske tomografije (PET sken) kod 205 odraslih, kognitivno funkcionalnih pojedinaca. Skenirali su mozgove svih ispitanika pet ili šest puta kako bi zabilježili lokalnu potrošnju glukoze i kisika te protok krvi u mozgu.

"Upotrijebili smo računalnu tehnologiju kako bismo 'pogodili' koliko je star svaki od sudionika na temelju metabolizmu u mozgu, a računalna tehnologija je predvidjela nešto mlađu dob za žene od njihove stvarne dobi ", objasnio je liječnik S.Goyal, voditelj istraživanja.

Bolje prokrvljen mozak

Znanstvenici su prilikom istraživanja došli do zaključka da je ženski mozak metabolički mlađi od njihove kronološke dobi, iako je ta razlika između stvarne dobi i metaboličke dobi bila relativno mala.

Goyal i suradnici objasnili su kako su njihovi nalazi u skladu s rezultatima prethodnih studija koje ukazuju da, u usporedbi s muškim mozgom, ženski mozak prikazuje manji gubitak moždane prokrvljenosti nakon puberteta, bolju razgradnju glukoze tijekom mladosti i smanjen gubitak određenih tipova ekspresije moždanih gena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara