Znate li po čemu je Hrvatska broj jedan u svijetu?

Znate li po čemu je Hrvatska broj jedan u svijetu?

Foto: informationisbeautiful.net

MEĐUNARODNA lista brojeva jedan je lista stvari u kojima su zemlje najbolje u svijetu: dobrih i loših, ozbiljnih i manje ozbiljnih. Gotovo svaka zemlja je broj jedan u nečemu.

Tako je Ujedinjeno Kraljevstvo prvo po broju milijardera. Irska je najbolja po radnim uvjetima - dobroj plaći i povlasticama, što su očito shvatilli i brojni naši sugrađani koji su u Irsku otišli u potragu za poslom.

No Hrvatska je zato prva po broju transplantacija jetre i bubrega (po milijunu stanovnika).

Što se naših susjeda tiče, ni Bosna i Hercegovina, Slovenija ni Crna Gora ne drže prva mjesta ni u čemu. Srbija je prva u pušenju, a Mađarska po broju porno zvijezda, a Italija proizvodi najviše kivija. Austrija osigurava najviše plaćenih slobodnih dana za zaposlenike.

Švicarska ima najinovativnije gospodarstvo

Izrael je najbolji u medicinskom istraživanju - broju Nobelovih, Wolfovih i Lakerovih nagrada po glavi stanovnika. Švicarska ima najinovativnije gospodarstvo.

Južna Koreja je na vrhu po informatičkoj tehnologiji, Hong Kong po očekivanosti životnog vijeka pri rođenju. Njemačka ima najbolju putovnicu. Belgija je prva po broju isplata bez gotovine, a Japan po broju restorana s tri prestižne Michelinove zvjezdice.

Švedska izvozi najviše pop glazbe po glavi stanovnika, aNorveška je prva po konzumaciji pizze po glavi stanovnika. Nizozemska ima najviše ovisnika o kavi (po glavi stanovnika) a Kanada onih o  Facebooku.

Rusija je prva po broju kamera u automobilima, a Sjedinjene Američke Države po broju spam e-mailova - 14% svog spama dolazi iz SAD-a.

Kina pak drži neslavan rekord po broju zatvorenih novinara. Turska je prva po cenzuri na Twitteru, a Australija po broju prijavljenih cyber-napada. Afganistan je prvi u proizvodnji opijuma, Bjelorusija po konzumaciji alkohola. Sirija ima najveći broju izbjeglica među svojim građanima u svijetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
;
Učitavanje komentara