Žnjan će se urediti po projektu biroa Ante Kuzmanića

Žnjan će se urediti po projektu biroa Ante Kuzmanića

Foto: Grad Split

RAD arhitektonskog biroa Ante Kuzmanića za uređenje Žnjana izabran je kao najbolji na natječaju splitske gradske uprave. Na natječaj raspisan koncem studenog prošle godine stiglo je 12 radova, a projekt biroa Kuzmanić žiri na čelu s arhitektom Vjekoslavom Ivaniševićem i gradonačelnikom Androm Krstulovićem Oparom jednoglasno je proglasio najboljim. Po njemu će se izraditi novi DPU.

Sportski tereni iznad parkirališta

"Dvostruko je zadovoljstvo. Autori su mlađa ekipa iz mog ureda. Ponosan sam jer su to moji bivši studenti. Rad je proizašao iz analize Splita i površina koje mu nedostaju. Praznine se teško planiraju na privatnim zemljištima, a ovo je bila prilika da se oblikuje javni prostor na površini koja je slučajno nastala. Ona je obogaćena nekim sadržajima, ali je ostala javni prostor. Kada gledate sve plaže svijeta, u potezu 50 metara od mora nitko ništa ne gradi, niti svlačionice, a kamoli nešto veće. Minimalne sadržaje smo maknuli iznad šetnice. Pri tom se pojavio veliki broj parking površina pa smo išli na natkrivanja s etažama sportskih terena", kazao nam je arhitekt Kuzmanić o nagrađenom projektu. 

Srčano, stručno i pošteno žiriranje

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo mi je drugi natječaj nakon Našeg Hajduka. Žiriranje je bilo srčano, stručno i pošteno, radili smo preko sedam dana. Ovaj rad stvarno najbolje ispunjava kriterije koji nam trebaju za Žnjan. Plaža je neopterećena gradnjom, iznad lungo mare je postavljeno šest objekata, uz cestu je parkiralište prekriveno sportskim terenima. Naglašen je koncept parka, projekt je najoptimiziraniji i zato smo ga izabrali. Ovim natječajem dali smo primjer kako se treba odnositi prema javnim površinama. Ovakva fuzija struke i politike je, nažalost, presedan u Hrvatskoj, a mi u Splitu smo na dobrom putu da nam to postane standard", kazao je Dragan Žuvela, predsjednik Društva arhitekata Split, jedan od članova žirija koje je odabralo pobjednički rad. 

Nagradni fond iznosi preko pola milijuna kuna, a prvonagrađeni projekt dobiva 228 tisuća kuna.

Aktualna gradska vlast odlučila se na raspisivanje natječaja nakon što su sa Žnjana uklonjeni ilegalni objekti koji su bez ugovora odradili gotovo cijelu 2017. godinu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara