Zoran Milanović: Ovu pobjedu posvjećujem Ivici Račanu

Foto: Damjan Tadić / CRopix

POSTOJI uzrečica: "Nema glupih pitanja, postoje samo glupi odgovori". Međutim, kada sat vremena nakon intervjua na konkurentskim televizijama, voditelj Dnevnika na HTV-u postavi identična pitanja budućem hrvatskom premijeru, čak sličnim redoslijedom, teško je reći da se tu ne radi o gluposti.

U 15 minuta razgovora na javnoj televiziji s budućim premijerom Zoranom Milanovićem hrvatska javnost nije mogla doznati apsolutno ništa nova. I ovoga puta za to nije kriv Milanović - već voditelj i urednik Dnevnika Ivan Jabuka. Stječe se tako dojam da se Jabuka ili nije pripremio za intervju, ili se nije informirao o tome što mu je gost samo sat vremena ranije odgovarao na konkurentskim televizijama. I nijedna od ponuđenih varijanti ga ne opravdava.

Jabuka je, istina, imao najtežu misiju. Bio je treći po redu voditelj u roku od sat i pol vremena koji je razgovarao s Milanovićem. Ipak, teško se može reći da pitanja za novog premijera nema pregršt. Svejedno, Jabukin je intervju ispao najdosadniji te je sveden na puko ponavljanje onoga što je već rečeno više puta tijekom dana. Toliko da smo i samog Milanović čekali kada će početi kolutati očima.

U nastavku donosimo najzanimljivije dijelove:

Kako početi ići ljudima na živce...

"Kako ste se probudili jutros?", pitao je na početku Milanovića. "Kao i svaki dan, lako zaspim, lako se budim", odgovorio mu je Milanović.

Jabuka je zatim Milanovića pitao je li ga zvala danas Jadranka Kosor i čestitala mu. "Ovo je već treća televizija na kojoj sam danas, to je najbolji način da ljudima idem na živce. Ne vidim nikakvu političku temu, ponavljam. Nije bitno je li zvala ili nije.", kazao je Milanović a onda je opet morao objašnjavati zašto nije bilo nikakvog trijumfalizma. "Nema toga, takvo je vrijeme".

Zatim su uslijedila pitanja o sastavu Vlade, te čelnih ljudi Sabora, na koja je Jabuka silom pokušavao dobiti odgovor. "Kada ćete predsjedniku donijeti potpise, koje će pozicije u Vladi držati SDP, hoće li predsjednik Sabora biti Leko ili Šprem, jeste li zatvorili kadrovsku križaljku, kada ćemo znati neka imena", sva je ta pitanja postavio Jabuka, a Milanović mu je nakon objašnjavanja rekao: "U prosincu ćete sigurno znati".

"Ako nećete zvati MMF, hoćete li barem razgovarati s njima?"

Budući premijer zatim je govorio o rashodima, kreditnom rejtingu, a onda je na red došao i MMF. "Ako nećete zvati MMF, hoćete li barem razgovarati s njima", pitao je Jabuka. "Želim da sami riješimo naše probleme", kazao je Milanović koji je otkrio i kako se ne slaže s idejom iz Europe da državni proračuni zemalja idu tamo na kontrolu.

"Hvala svima koji su trpili zajedno sa mnom, obitelji, suradnicima, a prije svega građanima kojima smo dužni. Ovu pobjedu posvjećujem Ivici Račanu, on i njegov tim ljudi, od kojih će neki biti u hrvatskoj Vladi, vodili su Hrvatsku pošteno i dobro. Ovoj zemlji treba uspjeh, ova zemlja žudi za uspjehom", rekao je Milanović.

Budući premijer otkrio je HTV-ovom uredniku i kako vodi sportski život. "Nakon što sam zaokružio listić otišao sam biciklom na Sljeme. Volim to, i trčanje. Nadam se da ću imati vremena, ljeti se dižem u pola šest, u devet sam dolazio na posao, pa sam stigao, ali ne svaki dan", kazao je budući premijer.

Milanović je u intervjuu za RTL Televiziju govorio je o tome kako mu je bilo jučer dok su čekali rezultate, tko mu je prvi čestitao, te o prvim potezima njegove Vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara