ZPH: Odluka o građanskom neposluhu nakon nove godine

UPRAVNI odbor Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) na nedavnoj je sjednici u Zagrebu zaključio kako će se tijekom siječnja održati izvanredne skupštine županijskih podružnica te donijeti konačna odluka o mogućim mjerama građanskoga neposluha, izjavio je večeras u Osijeku predsjednik ZPH Josip Kompanović.

Ta je udruga najavila mjere građanskog neposluha jer je Hrvatski sabor, izmjenama zakona o porezu na dohodak i ukidanjem neoporezivog dijela plaće od 3750 kuna za povratnike, drže u ZPH, ukinuo zadnje pravo iz Zakona o područjima od posebne državne skrbi.

Na večerašnjoj sjednici osječko-baranjske podružnice Kompanović je rekao kako Upravni odbor ZPH predlaže prestanak plaćanja ´svega što predstavlja prihod državi´, poput struje ili TV-pretplate, ali tek nakon što se o tome donese konačna odluka i kada se, tijekom izvanrednih skupština, o takvim mjerama upozna što veći dio prognaničko-povratničke populacije.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kao drugu protumjeru najavio je da će ZPH prestati uvjeravati prognanike da se trebaju vraćati svojim kućama, ako svoje obitelji mogu zbrinuti negdje drugdje, budući da su, kako smatra, na područjima od posebne državne skrbi, ukinute sve pogodnosti.

Predsjednik osječko-baranjske Zajednice povratnika Tomo Povreslo ocijenio je kako se ZPH, u izražavanju nezadovoljstva, treba povezati sa sindikatima i ostalim zainteresiranim udrugama, te ´ako je potrebno, izići na ulice´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara