Zračni napadi na Gadafijev rodni grad Sirt

Foto: AFP

SAVEZNICI su u zračnim napadima pogodili Sirt, rodni grad Moamera Gadafija i sljedeću metu u nastojanjima pobunjeničkih snaga da se probiju prema zapadu zemlje, javlja BBC.

Glasnogovornik libijske vlade tvrdi da su tijekom ovih napada ubijena tri civila. Eksplozije su kasno sinoć odjekivale i u glavnom gradu Tripoliju. Podsjetimo, NATO je preuzeo zapovijedanje vojnom operacijom u Libiji i provedbu rezolucije UN-a o zaštiti civila. Dopisnici stranih medija kažu kako su u Sirtu čuli nekoliko jakih eksplozija u trenutku kada se na nebu pojavio avion.

Glasnogovornik pobunjenika u Bengaziju je rekao da se Sirt sada nalazi u njihovim rukama, no Reutersov dopisnik javlja da to nije istina, te da je Sirt još uvijek pod kontrolom Gadafijevih snaga. Kasnije je glasnogovornik libijske vlade Moussa Ibrahim izjavio da su tri mladića ubijena tijekom zračnih napada na ribarsku luku u blizini Sirta. Prema neslužbenim podacima libijske vlade, oko 100 civila je poginulo u dosadašnjim napadima saveznika. Zračni napadi na Gadafijeve snage otvaraju prostor pobunjenicima koji se obalnim putem probijaju prema zapadu zemlje iz svog velikog uporišta na istoku u Bengaziju.

U posljednja dva dana oni su nakon Ajdabije zauzeli Ras Lanuf, Bregu, Uqaylu i Bin Jawad, ključne točke i naftna središta na obalnom pojasu Libije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara