Zrak u Sarajevu i Beogradu jako opasan, ljude upozorili da ne izlaze iz domova

Zrak u Sarajevu i Beogradu jako opasan, ljude upozorili da ne izlaze iz domova
Sarajevo jutros Foto: Klix.ba

KVALITETA zraka u Sarajevu i jutros je izuzetno niska, a prema AirVisualu je sada 8. najzagađeniji glavni grad na svijetu. 

Najgori zrak jutros je zabilježen mjeračem na zgradi Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, koji je registrirao indeks zagađenosti od 342, piše Klix. Ta vrijednost spada u izuzetno nezdravu kvalitetu zraka.

U Kantonu Sarajevo od subote je zbog zagađenja zraka na snazi epizoda "upozorenje" koja uključuje niz zabrana i ograničenja u gradu i okolici. Građanima se savjetuje da ne napuštaju domove bez prijeke potrebe, što se posebno odnosi na plućne bolesnike.

I u Beogradu alarmantno

Što se tiče regije, Beograd je jutros na 9. mjestu najzagađenijih gradova. Kako piše Blic, već na prvi pogled kroz prozor od magle i smoga u Beogradu se ne vidi prst pred nosom, a opasne PM 10 čestice zabilježene su u golemom broju, zbog čega se više srpskih gradova nalazi na popisu najzagađenijih na svijetu. 

Situacija je posebno alarmantna u sedam gradova u Srbiji pa se stanovnicima Beograda, Pančeva, Smedereva, Novog Sada, Beočina, Valjeva i Niša savjetuje da ne izlaze ako baš ne moraju.

Najveće zagađenje izmjereno je u ponoć u Nišu - 225 PM 10 čestica.

Zagreb je na 56. mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara