Zrakoplov Cessna T303 sa četiri osobe nestao na području južnog Velebita

ZRAKOPLOV Cessna T303 sa četiri osobe nestao je jučer poslijepodne na području južnog Velebita. Riječ je o zrakoplovu koji je imao hrvatsku registraciju 9A-DLN i u vlasništvu je poduzetnika Josipa Crnčevića.

Potraga za 63-godišnjim Gerdom Govejšekom, 49-godišnjim Walterom Aleksandrom, 61-godišnjim Miljenkom Bartolićem i 68-godišnjim Zvonkom Kelekom trajala je do kasnih večernjih sati, ali nažalost bez rezultata.

Pad ili prisilno slijetanje?

Zrakoplov tipa Cessna T303 u kojem su bili pilot i najmanje tri putnika jučer je oko 16 sati nestao iznad Velebita, potvrdio nam je istražitelj zrakoplovnih nesreća Dinko Vodanović i dodao da se još ne zna je li zrakoplov pao ili se prisilno spustio. Riječ je o privatnom avionu u vlasništvu Josipa Crnčevića, registracije 9A-DLN, koji je iz Zagreba prema Zadru krenuo oko 15 sati. Prve su neslužbene informacije sugerirale da su putnici slovački državljani, ali uskoro je potvrđeno da su svi putnici u avionu bili članovi aerokluba Ban iz Sesveta, kojem je Crnčević predsjednik.

Spasilačke ekipe, kojima su jučer vremenski uvjeti, noć i dubok snijeg visine do tri metra uvelike otežavali probijanje do mjesta za koje se sumnja da je lokacija gdje je Cessna prizemljena, očekivale su da će onamo stići oko ponoći. Međutim, Cessnu nisu pronašli ni do jutra. 

U lociranju šireg područja na kojem je avion nestao spasiocima su pomogle i izjave svjedoka. Jedan je očevidac primijetio avion kod Svetog Roka, a muškarac koji radi na održavanju odašiljača Ćelavac na Velebitu je oko 16 sati čuo jak prasak koji bi mogao biti povezan s padom aviona.

"Ukoliko noćna potraga ne dovede do rezultata, u ranim jutarnjim satima helikopterom HRZ-a uputiti će se letačka ekipa iz Zadra i Splita. I druge stanice HGSS-a su u pripravnosti i po potrebi će se uključiti u potragu", priopćio je sinoć GSS. "Spasiocima iz GSS-a dane su koordinate mjesta na kojem se avion vjerojatno srušio, ali još ništa nisu pronašli", kazao nam je sinoć Dinko Vodanović i opovrgnuo napise pojedinih medija da se Cessna zabila u Vaganjski vrh. "Mi nemamo takvu informaciju, a da je imamo onda bi valjda tamo poslali spasitelje", dodao je glavni istražitelj zrakoplovnih nesreća.

Obitelji u neizvjesnosti

U Aeroklubu "Ban" postoji pet instruktora letenja i to vlasnik Josip Crnčević, Tatjana Crnčević, Katarina Crnčević, Gerd Govejšek i Walter Aleksandar. Uspjeli smo stupiti u kontakt sa suprugama Govejšeka i Aleksandra. U kratkom razgovoru i s osjetnom nervozom u glasu, obje su jučer kazale da još nisu zaprimile nikakve službenu obavijest o nesreći i da ne znaju što se točno dogodilo. Uz Gerda Govejšeka, koji je navodno upravljao avionom, i Waltera Aleksandra u letjelici je navodno bio i pilot Miljenko Bartolić.

U avionu bio i četvrti pilot?

Večernji list javlja, pozivajući se na policijske izvore, da su u avionu bile četiri, a ne tri osobe kao što se ranije mislilo. Četvrti nestali pilot, prema izvorima zagrebačkog dnevnog lista, je 68-godišnji Zvonko Kelek. Zadarska policija nije mogla potvrditi informaciju o četvrtom pilotu, ali nisu je ni demantirali. "Sve što vam mi možemo reći je da je u avionu bilo više osoba", rečeno nam je iz policije.

Pripadnici Gorske službe spašavanja krenuli na Velebit

Zrakoplov se kontroli leta u Zadru posljednji put javio u 15.45 sati, kada se nalazio iznad Vaganskog vrha, najviše točke na Velebitu. Pripadnici zadarske Gorske službe spašavanja su poslani na teren i tragaju za preživjelima.  "Teren su nadletjeli helikopter i vojni avion, ali nestali zrakoplov još nije pronađen", rekao nam je Vodanović i dodao kako su se u potragu uključile sve nadležne službe, a u sjedištu zadarske policije osnovan je krizni stožer. Načelnik zadarske policije Bora Mršić potvrdio nam je da su dobili obavijest o nestalom avionu i da se policija uključila u potragu.

Teren je miniran

"Poduzete su opsežne mjere traganja u koordinaciji stožera Ministarstva unutarnjih poslova RH, a u koje su pored policije uključeni Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Nacionalna središnjica za traganje i spašavanje na moru te Gorska služba spašavanja", priopćilo je ravnateljstvo policije. "Kako se radi o vrlo teško pristupačnom i miniranom terenu za dolazak snaga Gorske službe spašavanja i policije do predjela Vaganjskog vrha bit će potrebno više sati", dodaje se u priopćenju koje potpisuje Krunoslav Borovec.

Zrakoplov je poletio iz Zagreba prema Zadru, a ravnateljstvo policije u svom prvom priopćenju pogreškom je navelo da je Cessna poletjela iz Češke. U priopćenju policije se također navodi da je u potragu uključen vojni avion, dok će se "helikopter uključiti kad to dopuste vremenski uvjeti". Vodanović nam je ranije pak kazao da su avion i helikopter već nadletjeli područje iznad kojeg je Cessna nestala.

U istom modelu Cessne prije 14 mjeseci poginula tri hrvatska zrakoplovca

Cessnin model T303 koji se srušio iznad Velebita isti je kao i onaj kakav se prije 14 mjeseci srušio blizu zračne luke u Bratislavi kada su poginula tri hrvatska zrakoplovca; 53-godišnji instruktor letenja i pilot Stjepan-Željko Fekonja, 35-godišnji mehaničar Dragutin Šanjek i 19-godišnji student Stjepan Sokser. Taj avion je bio u vlasništvu tvrtke Getro.

P.V./B.V./A.B.
Foto: GSS.hr/wikipedia/crometeo.hr/aero-ban.hr

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara