Žrtva silovanja se i prije žalila na Škaru, rekli su joj da uzme slobodan dan

Žrtva silovanja se i prije žalila na Škaru, rekli su joj da uzme slobodan dan
Foto: Davorin Višnjić/Pixsell

TAJNIK Škarina Autokluba Siget navodno je zaposlenici koja je Škaru prijavila za silovanje rekao da uzme slobodan dan i otvori bolovanje, dok je drugi kolega izrazio žaljenje nakon što im se požalila na seksualno uznemiravanje. Dakle, najmanje dvojica djelatnika i kolega znali su za spolno uznemiravanje, ali nisu ništa poduzeli.

Objavio je to Jutarnji list dodajući kako se Škarina žrtva požalila nadređenom u klubu prije nego što je išla službena prijava policiji i da je to navedeno i u prijavi policiji te Uredu za ravnopravnost spolova.

Ured pravobraniteljice za ravnopravnost spolova najavio je da će sve istražiti i zatražiti očitovanje oko toga što su u AK Siget poduzeli zbog optužbi za spolno uznemiravanje.

"Provodimo postupak"

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ranije je u odgovoru za Index navela da im se žrtva silovanja, zaposlenica AK Siget, javila nakon što ju je policija uputila na to.

"U konkretnom slučaju pravobraniteljica za ravnopravnost spolova već provodi ispitni postupak temeljem nadležnosti, a koordinirano i u sinergiji s policijom koja je i samu žrtvu uputila da se, osim prijave njima za kazneno djelo silovanja, obrati i našoj instituciji, što je ona i učinila", kazala je Ljubičić.

Pitali smo ju je li tijekom godina zaprimila još neku prijavu protiv Škare, na što je odgovorila da nije.

Također je navela da je u 2018. godini broj prijava za spolno uznemiravanje rastao. Od ukupno 458 pritužbi građana i građanki u 2018. godini na kojima je radila, 121 pritužba odnosila se na neki od oblika spolne diskriminacije u području zapošljavanja i rada (26,4 posto), od čega se 39 pritužbi (32,3 posto) odnosilo na diskriminacijske osnove iz čl. 8. Zakona o ravnopravnosti spolova – uznemiravanje i spolno uznemiravanje.

Zakon o ravnopravnosti spolova u svom članku 8. definira uznemiravanje i spolno uznemiravanje kao svako neželjeno ponašanje koje je uvjetovano spolom osobe ili koje je spolne prirode, a koje ima za cilj ili predstavlja povredu osobnog dostojanstva te koje stvara neugodno, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje.

Pravobraniteljica naglašava kako je u 2018. registrirala trend blagog porasta broja pritužbi za spolno uznemiravanje iz čl. 156. Kaznenog zakona, a koji za to kazneno djelo propisuje kaznu zatvora do jedne godine. Uvjet za primjenu ovog članka Kaznenog zakona na počinitelje jest odnos nadređenosti i/ili zavisnosti između počinitelja i žrtve.

"Temeljem članka 23. Zakona o ravnopravnosti spolova, kad sazna za povrede Zakona o ravnopravnosti spolova s obilježjima kaznenog djela, pravobraniteljica je dužna podnijeti prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, a što je u 2018. godini učinjeno u ukupno 4 slučaja. U većini podnesenih prijava pravobraniteljice državna odvjetništva podižu optužnice protiv počinitelja", odgovorila nam je Višnja Ljubičić.

Ona je skupila dovoljno hrabrosti. Što je s drugima?

"Ona je skupila dovoljno hrabrosti da prijavi Škaru, međutim istovremeno treba razmišljati o ženama koje su bile u istoj ili sličnoj situaciji pa su odlazile iz Autokluba, puno ih je davalo otkaze upravo zbog seksualnog nasilja. U Autoklubu su radile od 2 tjedna do 2 mjeseca, više se nisu zadržavale, a čula sam da će se neke žene također odlučiti na prijavu. Mnoge se boje. Čini mi se da je to univerzalan problem, imamo situaciju da smo zemlja u kojoj pravosuđe dobro ne radi, a imamo moćnike koji misle da mogu raditi što žele jer su zaštićeni političkom strankom. Ono što je isplivalo je da ona nije jedina žrtva", rekla je prije tjedan dana za Index Maja Mamula, osnivačica i koordinatorica Ženske sobe – Centra za seksualna prava u partnerstvu koja preko 25 godina radi sa žrtvama seksualnog nasilja. Navodi kako je u ovom slučaju fascinantno to da je Škaro, nakon što je saznao da ga je žrtva prijavila, pobjegao u BiH te se, govori nam, tek nakon što je izdana potjernica za njim i na nagovor odvjetnika vratio u zemlju.

Škaro je u pritvoru

Prije nekoliko dana Županijski sud u Velikoj Gorici odredio je jednomjesečni pritvor Damiru Škari. Ostaje iza rešetaka zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Škaro tvrdi da nije kriv.

Škaru, kojeg je policija uhitila prije tjedan dana na graničnom prijelazu Stara Gradiška prilikom ulaska u Hrvatsku iz BiH, prijavila je liječnica kojoj je žrtva ispričala da je bila silovana početkom kolovoza. Žrtva je, pak, naknadno Škaru prijavila i zbog prijetnje.

Ispovijest silovane žene u javnost je dospjela zahvaljujući najavi prve ovosezonske emisije Provjereno Nove TV.

"On je mene doslovno napao s leđa, primio me oko struka, nabio me na sebe i u tom trenutku mi je ruku stavio u grudnjak. Obje ruke stavio mi je iza leđa, stavio me u klinč, s lijevom rukom je držao moje obje ruke, situacija je bila da se nisam mogla istrgnuti. Molila sam ga da prestane, onda mi je rekao da 'nemam ja što govorit da prekine, ja ću radit što ja hoću, a budeš li nastavila, bacit ću te na krevet i silovat ću te"', prepričala je žena za Provjereno.

Samo nekoliko sati nakon podnošenja prijave žrtva je, prema vlastitim tvrdnjama, dobila Škarinu poruku s pitanjem: “Kako su ti djeca?”. U međuvremenu joj je, dok je boravio u susjednoj BiH, preko posrednika nudio 80.000 eura “za šutnju”, što je ona odbila.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara