ZSE i investicijski fondovi "plivaju" u zelenilu

DANAŠNJE trgovanje na Zagrebačkoj burzi, uslijed dobrog raspoloženja potaknutog dobrim rezultatima iz svijeta i regije, podignulo je Crobex preko 4.000 bodova dok je 69 investicijskih fondova osvježeno novim prinosima.

Crobex preko 4.000 bodova

Ostvaren je ukupni promet od 83 milijuna kuna na čijem čelu su bile brodarske dionice i dionice prehrambenog sektora. Crobex je tako porastao za 1,14 posto, na 4.035,52 bodova, a najveći je promet ostvaren dionicama Atlantske plovidbe kojom je trgovano u vrijednosti 11,7 milijuna kuna te je postigla rast od 3,63 posto čime se popela na 2.999 kuna. Brodarski sektor poput Jadroplova i Uljanik plovidbe porastao je za 6,53 posto, odnosno 4,4 posto uz promet od 2,7, odnosno 1,3 milijuna kuna.

T-HT tražen, dok je cijena u drugom planu

Druga najlikvidnija dionica bila je Inina s prometom od 11,65 milijuna kuna i rastom od 1 posto čime je zaključna cijena iznosila 2.515 kuna. Ericsson Nikola Tesla ostvario je promet od 10,4 milijuna kuna, ali i pad vrijednosti za 0,04 posto čime se i dalje drži na granici od 2.739 kuna. Dionica HT-a tek je na petom mjestu najlikvidnijih uz promet od 5,1 milijuna kuna što je bilo dovoljno da vrijednost te dionice padne za 1,1 posto, na 280 kuna.

Investicijski fondovi - malim korakom prema dolje, velikim prema gore

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozitivan trend rasta vrijednosti dionica odrazio se i na investicijske fondove koji su se nakon dužeg vremena zazelenili. Od ukupno 80 aktivnih investicijskih fondova, današnji je dan u minusu dočekalo samo njih 11, dok su dobitnici ostvarili zavidne prinose.

Dionički, ili Equity fondovi, ostvarili su dnevnu dobit od maksimalnih 2,27 posto koliko je ostvario ZB aktiv do 0,02 posto koliko je porastao OTP meridian 20. Omjer dobitka i pada vrijednosti ide u korist dobitnika jer najveći pad dioničkih fondova iznosi 0,97 posto AC Rusije. Statistiku mješovitih fondova jedino je pokvario KD Balanced s minusom od 0,28 posto, dok su svi ostali ostvarili dobit od 0,07 (InterInvest Balanced) do 2,64 koliko je porastao HPB Dynamic.

Novčani fondovi bez gubitnika

Veselih trinaest obvezničkih fondova nisu toliko osjetljivi na globalno tržište, ali ipak KD Adria Bond (-0,30) i ZB Bond (-0,01) nisu uvršteni među dobitnike, dok je "pobjednik" dana Capital One s dobitkom od 0,14 posto. Turbulencije novčanih fondova vrlo su rijetke i potreban je veći svjetski financijski udar da bi oni promijenili svoj tijek rasta, pa je tako bilo i danas kada su svi novčani fondovi ostvarili dobit između 0,05 posto (ST Cash) i 0,01 posto koliko je uvećana vrijednost Select Novčanog i ICF Money Market fonda.

Vedran Mulović
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara