Zukorlić: Sandžak nije potencijalno žarište

GLAVNI muftija Islamske zajednice u Srbiji Moamer Zukorlić tvrdi kako Sandžak, područje Srbije s bošnjačkom većinom, nije potencijalno žarište novih sukoba.

Za Sandžak, koji je pod vlast Srbije došao istovremeno s Kosovom - 1912. godine - u nekim međunarodnim krugovima se navodi kako je najizglednije područje na kojem bi se mogao nastaviti raspad Jugoslavije, odnosno da bi tamošnje bošnjačko stanovništvo u odnosu prema Srbiji moglo poći za kosovskim i primjerom drugih bivših jugoslavenskih republika. Međutim, u samom Sandžaku posljednjih godina nisu zabilježene značajnije međunacionalne napetosti, a niti se sami bošnjački političari otvoreno zalažu za odcjepljenje.

Zukorlić je u intervjuu za agenciju Tanjug rekao da, s aspekta naroda koji živi u Sandžaku, ne postoje „secesionističke namjere, a ni resursi”.

On je istakao kako narod Sandžaka nije jedini faktor, te je naveo d su druga dva faktora o kojima ovisi stanje u Sandžaku Beograd i međunarodna zajednica "čije se postupke ne može predvidjeti”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povodom sukoba koji povremeno eskaliraju unutar same islamske zajednice, glavni muftija je rekao da u Srbiji postoji samo jedna legalna i legitimna Islamska zajednica i da je to Islamska zajednica u Srbiji, kojom on rukovodi.

Svako drugo tumačenje sadašnjeg stanja unutar te zajednice, u vlasti, ali i pojedinim medijima "koji slučajno ili s namjerom potpuno pogrešno tumače te događaje je zlonamjerno, s ciljem destabilizacije”, tvrdi Zukorlić.

R.R.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara