Zuma odbija zahtjeve da odstupi s položaja predsjednika Južne Afrike: "Smatram to nepoštenim"

Zuma odbija zahtjeve da odstupi s položaja predsjednika Južne Afrike: "Smatram to nepoštenim"

Foto: Hina

PREDSJEDNIK Južnoafričke Republike Jacob Zuma odbija poslušati pozive da podnese ostavku, a nastojanja vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa (ANC) da ga se nakon niza korupcijskih skandala makne s položaja naziva "vrlo nepoštenima".

"Smatram to nepoštenim, vrlo nepoštenim", rekao je Zuma u prvoj javnoj izjavi otkako je ANC u utorak zatražio da podnese ostavku.

Zuma je, međutim, naznačio da će prihvatiti ishod glasanja o povjerenju u parlamentu koje je predviđeno za četvrtak.

Zuma odbacuje sve optužbe za korupciju i kršenje zakona

Tijekom više od tjedan dana pregovora s ANC-om Zuma je rekao da mu "nitko nije dao razloge, nitko mu nije mogao reći što je učinio". Zuma odbacuje sve optužbe za kršenja zakona i korupciju posljednjih godina. "Nema problema, nikada nije bilo problema", rekao je u izjavi za televiziju.

"Ja sam ovdje žrtva, mislim da je došlo do pogrešnih tumačenja", rekao je Zuma pokušavajući iznijeti svoju stranu priče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ANC će "požaliti zbog krize koju je izazvao", rekao je i dodao da će kasnije u srijedu dati službenu izjavu o pozivima na ostavku.

Ako izgubi glasanje, parlament može izabrati njegovog nasljednika

Zuma je rekao da je u pregovorima s čelništvom ANC-a načelno pristao odstupiti, ali je iznio "paket" zahtjeva, među kojima i da ostane na vlasti još nekoliko mjeseci. No ANC nije prihvatio te zahtjeve.

"Otvoren sam za daljnje razgovore, no oni požuruju (glasanje o povjerenju)", rekao je.

Ako Zuma izgubi glasanje, parlament može izabrati njegovog nasljednika istog dana, po jednom od čelnika ANC-a, Paulu Mashatileu.

"Moguće je da ćemo izabrati novog predsjednika u četvrtak... ili petak", rekao je Mashatile, pretpostavljajući da će Zuma izgubiti glasanje.

Zumin nasljednik će vjerojatno biti zamjenik predsjednika Cyril Ramaphosa koji je u prosincu od Zume preuzeo mjesto predsjednika ANC-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara