Županijska skupština prihvatila ugovor o osnivanju društva "Brijuni Rivijera"

SKUPŠTINA Istarske županije na večerašnjoj je sjednici, održanoj na Brijunima, prihvatila društveni ugovor o osnivanju Društva "Brijuni Rivijera d.o.o." u 67-postotnom vlasništvu države i 33-postotnom vlasništvu Županije.

Odluka je usvojena s 30 glasova za, s jednim IDF-ovim protiv te s tri suzdržana glasa Kluba vijećnika HDZ/HIP.

Vijećnici su većinom glasova za člana Skupštine društva "Brijuni Rivijera d.o.o." koji će predstavljati interese Istarske županije imenovali podžupana Marina Brkarića. Ujedno su donijeli odluku da se iz županijskog proračuna za osnivanje tvrtke "Brijuni Rivijera" izdvoji 1,5 milijuna kuna.

Vlada, koja je ugovor o osnivanju toga društva usvojila na sjednici 15. svibnja, uložit će, kako se večeras čulo u Županijskoj skupštini, 3 milijuna kuna.

Istarski župan Ivan Jakovčić, inače član Upravnog vijeća Nacionalnog parka Brijuni, koji je osobno sudjelovao u izradi prijedloga razvoja Brijunskog otočja, istaknuo je kako je taj projekt značajan za Istru i cijelu Hrvatsku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Replicirajući oporbenim vijećnicima, rekao je kako to "nije nikakav predizborni projekt niti pojedinca, niti stranke ili bilo koje političke opcije". Odbacujući njihovu sumnju u transparentnost toga projekta, Jakovčić je podsjetio na podršku koju je projekt dobio i od Vlade i od predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Član Poglavarstva zadužen za turizam Veljko Ostojić rekao je da je cilj ovakvog ambicioznog i zahtjevnog projekta izgradnja visokog i elitnog turističkog resursa na principu održivog razvoja, otvaranje 5 do 6 tisuća novih radnih mjesta te privatizacija dijela društvene imovine. Najavio je da će za pripremu ovog projekta okvirno trebati od 15 do 18 mjeseci, a za njegovu realizaciju od 19 do 24 mjeseca.

Veljko Ostojić se energično založio da se nekretnine duž Brijunske rivijere kao i na brijunskom otočju daju na dugoročan zakup ili koncesiju. Usprotivio se bilo kom obliku prodaje.

"Brijuni Rivijera", ustvrdio je Ostojić, postat će lider u procesu promjene hrvatskog turizma u cjelini.

Vrijednost ulaganja u kompletnu Brijunsku rivijeru, temeljem međunarodnih standarda, procjenjuje se na iznos od 900 milijuna do milijardu eura.

Obraćajući se vijećnicima Županijske skupštine u ime Kluba HDZ/HIP, Nevio Šetić je ustvrdio kako je "ovaj projekt vrlo mudar predizborni akt IDS-a čije će rezultate moći procjenjivati iduće generacije". Dodao je kako je taj projekt "apsolutno u suprotnosti s dosadašnjom strategijom potpredsjednika Vlade Slavka Linića".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara