Županijsko odvjetništvo uputilo žalbu Vrhovnom sudu na presudu u slučaju "Lora"

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu uputilo je žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske na presudu splitskog Županijskog suda protiv osmorice bivših vojnih policajaca nepravomoćno oslobođenih optužbi za ratni zločin u vojnoistražnom centru Lora u Splitu 1992. godine.
Po riječima zamjenika županijskog državnog odvjetnika Michelea Squiccimarra, žalba je upućena u petak popodne nakon isteka radnog vremena i to poštom. O razlozima žalbe Squiccimarro nije želio konkretno govoriti istaknuvši tek da Županijskog državno odvjetništvo traži poništenje oslobađajuće presude i ponovno suđenje, zbog, kako je kazao, nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja tijekom suđenja.

Peteročlano Vijeće Županijskog suda u Splitu, pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, donijelo je 22. studenog prošle godine presudu kojom su Tomislav Duić, Tonći Vrkić, Miljenko Bajić, Josip Bikić, Davor Banić, Emilijo Bungur, Ante Gudić i Anđelko Botić oslobođeni optužbi da su sredinom 1992. godine počinili ratni zločin nad civilima srpske nacionalnosti u bivšem zatvoru u Lori. Petorica optuženika odmah su pušteni iz pritvora, a Duiću, Bajiću i Bikiću kojima se sudilo u odsutnosti, ukinuta je tjeralica.

Rok za podnošenje žalbe istekao je danas, a na Vrhovnom sudu je da odluči hoće li žalbu uzeti u obzir i ukinuti presudu, što bi značilo ponavljanje suđenja, ili neće uzeti u obzir navode iz žalbe čime bi presuda Županijskog suda postala pravomoćna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara