Žuti prsluci i sedmi vikend izašli na ulice Francuske

Žuti prsluci i sedmi vikend izašli na ulice Francuske
Foto: EPA

SEDMI vikend za redom prosvjedni pokret Žutih prsluka okupio je na ulicama francuskih gradova ljude nezadovoljne politikom predsjednika Emmanuela Macrona, no odziv je bio znatno manji, ali je bio praćen vandalizmom poput paljenja vozila pred sjedištima medija u Parizu ili zgrade banke u Rouenu, javljaju u subotu navečer agencije.

Žuti prsluci zapalili su kontejnere za smeće blizu vanjskog ulaza u zgradu banke Banque de France", objavila je policija u gradu Rouenu. 

U Parizu privedeno 57 osoba

Oko 800 prosvjednika marširalo je ulicama Rouena, a među njima bilo je "200 izazivača nereda". Uništavali su izloge, ispisivali grafite i palili kante za smeće, prenosi agencija AFP. 

Vatrogasci su intervenirali 254 puta, navodi policija uz podatak da je šest osoba privedeno, a deset je ozlijeđeno.

Službenih podataka o broju prosvjednika u subotu u Francuskoj nema, no kanal LCI iznosi podatak o 12.000 što je znatno ispod 40.000 prošli vikend, piše agencija Reuters.

U Parizu, gdje su prosvjedi bili nasilni početkom prosinca, u subotu navečer policija je privela 57 osoba, a 800 je prosvjednika bilo je na ulicama, piše  Reuters te dodaje da je najmanje 109 osoba uhićeno.

Prosvjednici su zapalili nekoliko vozila pred sjedištem dnevnog lista Le Parisien u 15. arondismanu, prenosi agencija AFP.

Okupili su se i pred sjedištem televizijskog kanala BFM TV gdje je bilo naguravanja, prenosi Reuters.

Nekoliko autocesta blokirano 

U Toulouseu u kojem se na prosvjed odazvalo više od 2000 ljudi također su palili kante za smeće i bacali žutu boju na policiju. U tom gradu okupilo se 1350 osoba, od kojih je "650 bilo nasilno". Privedena je 21 osoba, objavila je policija. Prosvjednici su često iznenada mijenjali smjer kretanja kako bi zavarali policiju.

Nekih 1200 osoba okupilo se i u gradu Metzu gdje je privedeno osam osoba.

U gradu Amiensu je privedeno 17 osoba tijekom prosvjeda koji je održan unatoč tome što su gradske vlasti zabranile svaka okupljanja do 2. siječnja.   

Nekoliko je autocesta u Francuskoj bilo blokirano, među njima nekoliko cesta za Španjolsku, objavio je Vinci, tvrtka za upravljanje autocestama. 

Očekuje se da će se prosvjedi nastaviti i u siječnju

Očekuje se da će se prosvjedi protiv reformske politike predsjednika Macrona koji je vlast preuzeo prije 18 mjeseci nastaviti i u siječnju unatoč Macronovu popuštanju i odustajanju od uvođenja trošarina na gorivo što je bio okidač za prve izlaske na ulice.

Od početka u studenome deset ljudi je izgubilo život u prosvjedima, a više od 1.500 je ozlijeđeno, među kojima pedesetak teško.

Na Silvestrovo se očekuje nekoliko skupova na Elizejskim poljanama u Parizu.

Macron bi se trebao obratiti francuskim biračima u tradicionalnoj poruci putem televizije na Staru godinu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara