Žužul: Hrvatska - strateški partner u regiji

NA HRVATSKU se u bečkom sjedištu UNa gleda kao na aktivnog čimbenika i partnera u rješavanju problema i postizanju stabilnosti i mira u regiji, rekao je u utorak po završetku svog posjeta Austriji i sudjelovanja na konferenciji UNIDO-a hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

"Jasno da se Hrvatska nalazi u potpuno drugoj i novoj situaciji u svojim međunarodnim odnosima i međunarodnim aktivnostima. Hrvatsku se u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda gleda kao na partnera koji može pomoći u stabilizaciji ostatka regije", rekao šef hrvatske diplomacije u Beču.

Ministar Žužul sudjelovao je u utorak na predstavljanju projekta UN-ove organizacije za industrijski razvoj (UNIDO) za Hrvatsku o razvoju korporativne društvene odgovornosti. Govorio je na konferenciji UNIDO-a, te imao niz bilateralnih susreta u bečkom sjedištu Ujedinjenih naroda.

U razgovoru s glavnim direktorima bečkog sjedišta Ujedinjenih naroda Antoniom Mariom Costom i UNIDO-a Carlosom Magarinosom jasno se čulo da se Hrvatsku promatra kao aktivnoga čimbenika u rješavanju problema i postizanju stabilnosti i mira u regiji, izjavio je Žužul hrvatskim novinarima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodao je da je s Magarinosom, među ostalim, razgovarao i o otvaranju regionalnog centra UNIDO-a u Hrvatskoj, što bi moglo uslijediti početkom naredne godine.

U razgovorima s Antoniom Mariom Costom bilo je riječi o aktivnostima i radu bečkoga Ureda UN-a, posebice naporima i aktivnostima koje se poduzimaju na sprečavanju zlouporabe droga, krijumčarenja ljudima, organiziranoga kriminala, globalnog terorizma, rekao je Žužul, dodajući da se govorilo i o aktivnostima koje Hrvatska poduzima s tim u vezi pojedinačno i u regiji. On je napomenuo da Hrvatska općenito ima vrlo dobru suradnju s bečkim sjedištem Ujedinjenih naroda i međunarodnim organizacijama u Beču.

Ocijenivši radni posjet Beču uspješnim i korisnim, Žužul je istaknuo da je u bilateralnom susretu s austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik u ponedjeljak potvrđena čvrsta austrijska potpora Hrvatskoj, što je posebice važno jer se u prosincu očekuju bitne odluke koje se tiču Hrvatske.

Hrvatski šef diplomacije završio je dvodnevni radni posjet Beču razgovorom s glavnim tajnikom OESS-a Janom Kubišom.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara