Žužul i Rončević na sastanku u NATO-u

MINISTAR vanjskih poslova Miomir Žužul i ministar obrane Berislav Rončević sudjelovali su u petak na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća i Hrvatske..

Riječ je o zadnjem sastanku u ovogodišnjem, drugom po redu, ciklusu MAP-a, akcijskog plana za članstvo, koji je NATO namijenio za zemlje aspirante za članstvo. Prvi ciklus MAP-a, Hrvatska je završila u svibnju prošle godine, a drugi Nacionalni godišnji plan predan je u rujnu iste godine.

Temelj za raspravu na današnjem sastanku bilo je redovito godišnje izviješće NATO-a o napretku u provedbi Godišnjeg nacionalnog programa za 2003.-2004. godinu.

"Mislim da je ukupno prevladao osjećaj da Hrvatska čini veliki napredak i mislim da za ovim stolom nitko ne sumnja da se Hrvatska neće naći u idućem krugu proširenja", izjavio je nakon sastanka ministar Žužul.

Ministri Žužul i Rončević odgovarali su na pitanja veleposlanika iz zemalja članica NATO-a, koji čine Sjevernoatlantsko vijeće.

Ministar Rončević je rekao da će Hrvatska nastaviti s reformama u oružanim snagama, promišljeno i "bez žurbe", a za dvije godine pristupilo bi se njihovoj modernizaciji i opremanju.

Ovogodišnje izviješće NATO-a vrlo je povoljno, Hrvatska je ocijenjena kao demokratska zemlja s funkcionirajućim tržišnim gospodarstvom. Također se ističe da je Hrvatska ubrzala reforme potrebne za članstvo u NATO-u. Pohvaljena je zaštita manjina, sloboda medija, suradnja s Haškim sudom, povratak izbjeglica, a kao najveći nedostatak ocijenjeno je stanje u pravosuđu. Uz reformu pravosuđa ocjenjuje se da je potrebno ostvariti daljnji napredak u procesu povratka izbjeglica i imovine te u borbi protiv korupcije.

Na sastanku je Hrvatska dobila potporu za integraciju u euro-atlantske strukture te dobila pohvale veleposlanika NATO-a za sudjelovanje voda vojne policije u mirovnoj misiji u Afganistanu.

Prema priopćenju ministarstva vanjskih poslova na sastanku je zaključeno da je "Hrvatska na najboljem putu prema članstvu, a napredak Hrvatske prema NATO-u i Europskoj uniji označen je kao stabilizirajući i motivirajući čimbenik za ostale države jugoistočne Europe".

(Hina) xsv ysb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara